Búzafajták természetes fuzárium toxin szennyezettsége Magyarország déli részén
Main Article Content
Absztrakt
A fuzárium fertőzés (FHB), amelyet elsősorban a Fusarium graminearum gombás növényi kórokozó okoz, a búza és más gabonafélék pusztító betegsége. Az FHB csökkenti a termést, de a termés minőséget és takarmányozási értéket is. A gomba dezoxinivalenol mikotoxint termel, amely jelentős veszélyt jelent a háziállatok és az emberek egészségére. 2019-ben a Fusarium járvány nemcsak Magyarország déli és keleti részein, hanem Közép Európában is kiterjedt. A mikotoxin mintázatok a földrajzi területtől, a búza genotípusok eltérő rezisztenciaszintjétől, az időjárási és talajviszonyoktól, valamint a termesztési tényezőktől függően óriási mértékben változtak. Ebben a felmérésben három különböző földrajzilag különböző régióból származó, különböző kenyérbúza (Trtiticum aestivum L.) genotípusok 192 mintáját vizsgáltuk meg HPLC-MS módszerrel a DON toxin szennyeződés szempontjából. A mikotoxin szennyezés átlagos szintje 3,80 mg/kg, ez háromszor magasabb, mint az emberi fogyasztásra szánt, feldolgozatlan gabonafélékre vonatkozó európai határérték. A tartalomtartomány nagyon széles (0,15 - 20,71 mg/kg), a minták 76%-a meghaladta az EU kockázati küszöbértékét.