Három szamócafajta termeszthetőségének vizsgálata ökológiai gazdálkodásban, szalma takarás használatával
Main Article Content
Absztrakt
A megfelelően kiválasztott takaróanyag használatának számos előnye lehet szamócatermesztés során is: a víz megtartásán és a gyomok visszaszorításán kívül csökkentheti a szintetikus kemikáliák használatának szükségességét, melyek ökológiai gazdálkodásban eleve tiltottak. A talaj takarása mellett a fajtaválasztás is kiemelkedően fontos eleme a sikeres öko-szamócatermesztésnek. 2017 őszén, minősített öko-területen állítottuk be kísérletünket szabadföldön szamóca (Fragaria x ananassa) tesztnövénnyel. A bakhátakat 10 cm vastagon a gazdaságban termett gabona szalmájával fedtük be, mely az ökológiai gazdálkodás szemléletéhez közel álló szerves takaróanyag. Két éven keresztül (2018 és 2019) vizsgáltunk három, különböző helyen nemesített, fajtát: a 'Clery'-t, a 'Honeoye'-t, és a 'Kortes'-t. Vizsgáltuk a fajták szalma takarással tapasztalható koraiságát, tövenkénti átlagos termésmennyiségét, átlagos tövenkénti zöldtömegét, a bogyók átlagos méretét és a tövenkénti átlagos bogyószámot. A 'Clery' mutatkozott mindkét évben a legkoraibb fajtának és nevelte a legnagyobb méretű bogyókat a három vizsgált fajta közül, viszont a termések számát tekintve alulteljesített. A tövenkénti átlagos termésmennyiség tekintetében a 'Honeoye' emelkedett ki a fő termő évben (2019-ben), míg az átlagos tövenkénti zöldtömeg vizsgálata mindkét évben kimutatta, hogy a 'Kortes' szignifikánsan kisebb lombozatot nevel, mint a másik két fajta. A nem piacos termések arányában nem találtunk szignifikáns eltérést a három fajta között. Összességében kísérletünkben a 'Clery' tetszetős, élénkpiros nagyméretű bogyóival, a 'Honeoye' pedig kiemelkedő mennyiségű termésével és erős lombozatával megállta a helyét ökológiai gazdálkodás körülményei között, míg a 'Kortes' fajta gyengébben teljesített több mért paraméter szempontjából is, ezért kevésbé ajánlható öko-termesztésre.
Letöltések
Article Details
Hivatkozások
Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2018/848 rendelete (2018. május 30.) az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek jelöléséről, valamint a 834/2007/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről.
Babits D. (2015): Korszerű szamócatermesztés napjainkban Európában és Magyarországon.
Casierra-Posada, F., Fonseca, E., Vaughan, G. (2011): Fruit quality in strawberry (Fragaria sp.) grown on colored plastic mulch. Agronomía Colombiana, 29 (3): 407–413.
Dénes F. (2014): Szamócatermesztés. Mezőgazda Kiadó, Budapest.
Dénes F. (2016): Szamóca technológia- és fajtakísérletek Fertődön. Kertészet és Szőlészet, 65 (35): 18–20.
Dias, L. S. (1991): Allelopathic activity of decomposing straw of wheat and oat and associated soil on some crop species. Soil and Tillage Research, 21 (1-2): 113–120. https://doi.org/10.1016/0167-1987(91)90009-M
Franquera, E. N. (2015): Effects of Plastic Mulch Color on the Total Soluble Solids, Total Sugars and Chlorophyll Content of Lettuce (Lactuca sativa L.). International Journal of Research in Agriculture and Forestry, 2 (8): 18–24.
Horváth Cs. (2013): Szamócafajták és művelésmódok. Kertészet és Szőlészet, 62 (25): 6–9.
Kovács Sz. (2015): A szamócatermesztés fajtahasználata, művelési rendszerei Magyarországon. Agrárágazat Gyümölcsös, 16 Különszám (3): 40–42.
Kumar, S., Dey, P. (2011): Effects of different mulches and irrigation methods on root growth, nutrient uptake, water-use efficiency and yield of strawberry. Scientia Horticulturae, 127 (3): 318–324. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2010.10.023
Madaras K., Divéky-Ertsey A., Csambalik L., Gál I., Pusztai P. (2022). Különböző talajtakaró anyagok hatásának vizsgálata ökológiai szamóca állományban. In: Bujdosó, Zoltán (szerk.): XVIII. Nemzetközi Tudományos Napok [18th International Scientific Days]: A „zöld megállapodás” – Kihívások és lehetőségek [The 'Green Deal' – Challenges and Opportunities]: Előadások és poszterek összefoglalói [Summaries of Presentations and Posters], Gyöngyös, Magyarország Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campus, 92–92.
Mc Donald, M.S. (2003): Photobiology of higher plants. John Wiley & Sons, West Sussex, UK.
Moody, J. E., Jones Jr., J. N., Lillard, J. H. (1963): Influence of Straw Mulch on Soil Moisture, Soil Temperature and the Growth of Corn. Soil Science Society of America Journal, 27 (6): 700–703. https://doi.org/10.2136/sssaj1963.03615995002700060038x
Muñoz, K., Thiele-Bruhn, S., Kenngott, K. G. J., Meyer, M., Diehl, D., Steinmetz, Z., Schaumann, G. E. (2022): Effects of Plastic versus Straw Mulching Systems on Soil Microbial Community Structure and Enzymes in Strawberry Cultivation. Soil Systems, 6 (1): Art. 1. https://doi.org/10.3390/soilsystems6010021
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (2022). Szőlő- és Gyümölcsfajták Nemzeti fajtajegyzék
Ombódi A., Antal I., Deákvári J. (2016): Polietilén talajtakaró fólia színének hatása szabadföldi támrendszeres paradicsomra. Kertgazdaság, 48 (1): 10–18.
Pandey, S., Singh, J., Maurya, I. B. (2015): Effect of mulches on growth, production and quality of strawberry ( Fragaria x ananassa Duch) cv. Winter Dawn under different growing environments. Progressive Horticulture, 47 (2): 242–249. https://doi.org/10.5958/2249-5258.2015.00043.3
Papp J. (szerk.) (2004): Szamóca, Fajtahasználat In: A gyümölcsök termesztése, 279–281.
Petesné H. A. (2008): A bogyós gyümölcsűek környezeti igényei, termesztéstechnológiájuk, betakarításuk és átmeneti tárolásuk. Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet. Budapest
Rieger, M. (2006). Introduction to Fruit Crops. CRC Press, Boca Raton. 383–385. https://doi.org/10.1201/9781482298055
Shiukhy, S., Raeini-Sarjaz, M., Chalavi, V. (2015). Colored plastic mulch microclimates affect strawberry fruit yield and quality. International Journal of Biometeorology, 59 (8): 1061–1066. https://doi.org/10.1007/s00484-014-0919-0
Soltész M. (1997): Integrált gyümölcstermesztés. Mezőgazda Kiadó, Budapest.
Soltész, M., Szabó, T. (1998): Gyümölcsfajta-ismeret és-használat. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.
Tóth M. (szerk.) (2015): Gyümölcsismeret. Budapesti Corvinus Egyetem, Gyümölcstermő Növények Tanszék.
Wang, S. Y., Galletta, G. J., Camp, M. J., Kasperbauer, M. J. (1998): Mulch Types Affect Fruit Quality and Composition of Two Strawberry Genotypes. HortScience, 33 (4): 636–640. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.33.4.636