Study on the Potential of Three Strawberry Varieties in Organic Farming Using Straw Cover
Main Article Content
Abstract
The use of a properly selected soil cover can have many benefits in strawberry production: in addition to retaining water and suppressing weeds, it can reduce the need for synthetic chemicals, which are not allowed in organic farming. Besides soil covering, well-considered choice of variety is also a crucial element of successful organic strawberry production. The outdoor experiment started on our certified organic experimental farm in the autumn of 2017 with a strawberry (Fragaria x ananassa) test plant. The raised beds were covered 10 cm layer of cereal straw – originated from the same farm, which, as organic mulch, is well suited to the idea of organic farming. Three varieties bred in different countries, 'Clery', 'Honeoye' and 'Kortes', were tested for two years (2018 and 2019). We examined earliness, average yield per plant, average shoot fresh weight per plant, average berry size and average number of berries per plant of the varieties with straw cover. ‘Clery' was the earliest to ripen and had the largest berry size of the three varieties studied in both years, but underperformed in terms of number of fruits. 'Honeoye' had the highest average number of berries per plant in the main fruiting year (2019). The analysis of average shoot fresh weight per plant showed that 'Kortes' produced significantly smaller foliage than the other two varieties in both years. No significant difference was found in the amount of non-marketable fruits among the varieties. Overall, 'Clery' with attractive, bright red large berries and 'Honeoye' with high yield and strong shoot growth can be a good choice, while 'Kortes' performed less well in several measured parameters and is therefore less suitable for organic production.
Downloads
Article Details
References
Az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2018/848 rendelete (2018. május 30.) az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek jelöléséről, valamint a 834/2007/EK tanácsi rendelet hatályon kívül helyezéséről.
Babits D. (2015): Korszerű szamócatermesztés napjainkban Európában és Magyarországon.
Casierra-Posada, F., Fonseca, E., Vaughan, G. (2011): Fruit quality in strawberry (Fragaria sp.) grown on colored plastic mulch. Agronomía Colombiana, 29 (3): 407–413.
Dénes F. (2014): Szamócatermesztés. Mezőgazda Kiadó, Budapest.
Dénes F. (2016): Szamóca technológia- és fajtakísérletek Fertődön. Kertészet és Szőlészet, 65 (35): 18–20.
Dias, L. S. (1991): Allelopathic activity of decomposing straw of wheat and oat and associated soil on some crop species. Soil and Tillage Research, 21 (1-2): 113–120. https://doi.org/10.1016/0167-1987(91)90009-M
Franquera, E. N. (2015): Effects of Plastic Mulch Color on the Total Soluble Solids, Total Sugars and Chlorophyll Content of Lettuce (Lactuca sativa L.). International Journal of Research in Agriculture and Forestry, 2 (8): 18–24.
Horváth Cs. (2013): Szamócafajták és művelésmódok. Kertészet és Szőlészet, 62 (25): 6–9.
Kovács Sz. (2015): A szamócatermesztés fajtahasználata, művelési rendszerei Magyarországon. Agrárágazat Gyümölcsös, 16 Különszám (3): 40–42.
Kumar, S., Dey, P. (2011): Effects of different mulches and irrigation methods on root growth, nutrient uptake, water-use efficiency and yield of strawberry. Scientia Horticulturae, 127 (3): 318–324. https://doi.org/10.1016/j.scienta.2010.10.023
Madaras K., Divéky-Ertsey A., Csambalik L., Gál I., Pusztai P. (2022). Különböző talajtakaró anyagok hatásának vizsgálata ökológiai szamóca állományban. In: Bujdosó, Zoltán (szerk.): XVIII. Nemzetközi Tudományos Napok [18th International Scientific Days]: A „zöld megállapodás” – Kihívások és lehetőségek [The 'Green Deal' – Challenges and Opportunities]: Előadások és poszterek összefoglalói [Summaries of Presentations and Posters], Gyöngyös, Magyarország Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert Campus, 92–92.
Mc Donald, M.S. (2003): Photobiology of higher plants. John Wiley & Sons, West Sussex, UK.
Moody, J. E., Jones Jr., J. N., Lillard, J. H. (1963): Influence of Straw Mulch on Soil Moisture, Soil Temperature and the Growth of Corn. Soil Science Society of America Journal, 27 (6): 700–703. https://doi.org/10.2136/sssaj1963.03615995002700060038x
Muñoz, K., Thiele-Bruhn, S., Kenngott, K. G. J., Meyer, M., Diehl, D., Steinmetz, Z., Schaumann, G. E. (2022): Effects of Plastic versus Straw Mulching Systems on Soil Microbial Community Structure and Enzymes in Strawberry Cultivation. Soil Systems, 6 (1): Art. 1. https://doi.org/10.3390/soilsystems6010021
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (2022). Szőlő- és Gyümölcsfajták Nemzeti fajtajegyzék
Ombódi A., Antal I., Deákvári J. (2016): Polietilén talajtakaró fólia színének hatása szabadföldi támrendszeres paradicsomra. Kertgazdaság, 48 (1): 10–18.
Pandey, S., Singh, J., Maurya, I. B. (2015): Effect of mulches on growth, production and quality of strawberry ( Fragaria x ananassa Duch) cv. Winter Dawn under different growing environments. Progressive Horticulture, 47 (2): 242–249. https://doi.org/10.5958/2249-5258.2015.00043.3
Papp J. (szerk.) (2004): Szamóca, Fajtahasználat In: A gyümölcsök termesztése, 279–281.
Petesné H. A. (2008): A bogyós gyümölcsűek környezeti igényei, termesztéstechnológiájuk, betakarításuk és átmeneti tárolásuk. Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet. Budapest
Rieger, M. (2006). Introduction to Fruit Crops. CRC Press, Boca Raton. 383–385. https://doi.org/10.1201/9781482298055
Shiukhy, S., Raeini-Sarjaz, M., Chalavi, V. (2015). Colored plastic mulch microclimates affect strawberry fruit yield and quality. International Journal of Biometeorology, 59 (8): 1061–1066. https://doi.org/10.1007/s00484-014-0919-0
Soltész M. (1997): Integrált gyümölcstermesztés. Mezőgazda Kiadó, Budapest.
Soltész, M., Szabó, T. (1998): Gyümölcsfajta-ismeret és-használat. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest.
Tóth M. (szerk.) (2015): Gyümölcsismeret. Budapesti Corvinus Egyetem, Gyümölcstermő Növények Tanszék.
Wang, S. Y., Galletta, G. J., Camp, M. J., Kasperbauer, M. J. (1998): Mulch Types Affect Fruit Quality and Composition of Two Strawberry Genotypes. HortScience, 33 (4): 636–640. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.33.4.636