Az ételintolerancia területén ismert enzimek felmérése

Main Article Content

Balázs Brigitta
Nyiri Viktória
Varró Boglárka

Absztrakt

Az emberek saját bevallása szerint és a közhiedelem szerint napjainkban egyre több az ételintoleranciában, többek között laktózintolerancia vagy enzimhiány miatt létrejövő emésztési problémákkal küzdő személy. Jelen tanulmány célja az ételallergia- ételintolerancia kérdéskörének áttekintése arra fókuszálva, hogy felmérje kiscsoportos minta alapján, hogy a megkérdezettek körében fennáll-e a probléma, szükséges-e a tápanyagok lebontásához enzimbevitel a szerveztükben, illetve mely élelmiszerek jelentenek problémát. Az eredmények alátámasztják, hogy a speciális étrendi igények speciális termékkínálatot hoznak maguk után. Ahol felmerül a kérdés, hogy valóban az a távoli jövő (is), hogy a tejcukor-, glutén-, és a tojásmentes termékek piaca növekszik, vagy termékfejlesztést tekintve lehetséges-e olyan innováció, hogy az előbbi termékeink adott helyen ható, adott működést ellátó enzimet, toleráló faktort tartalmazzanak? A kapott adatok alapján a tanulmány említést tesz egyes diétákra, speciális étrendek alkalmazására. Ugyanakkor szem előtt tartja, hogy a felesleges megszorító étrend pszichés gondokhoz, az életminőség romlásához, sőt akár hiányállapotokhoz is vezethet.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Balázs, Brigitta, Viktória Nyiri, és Boglárka Varró. 2024. „Az ételintolerancia területén Ismert Enzimek felmérése”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 19 (3-4):11-22. https://doi.org/10.14232/jtgf.2024.3-4.11-22.
Rovat
Egészség és táplálkozás

Hivatkozások

Balsa-Budai N., Szakály Z. (2021): A fenntartható fogyasztói magatartás vizsgálata a tej és tejhelyettesítők piacán. Tejgazdaság-Hungarian Dairy Journal, 78 (1-2): 3-17. https://doi.org/10.34100/TEJGAZDASAGvol78iss1-2pp3-17

Biesiekierski, J. R. (2017): What is gluten? Journal of Gastroenterology and Hepatology, 32 (S1): 78–81. https://doi.org/10.1111/jgh.13703

Burks, W., Helm, R., Stanley, S., Bannon, G. A. (2001): Food Allergens. Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology, 1 (3): 243–248. https://doi.org/10.1097/01.all.0000011021.73682.01

Buzás Gy. M. (2015): A laktózintoleranciáról: Múlt és jelen – II. rész. Orvosi Hetilap, 156 (43): 1741–1749. https://doi.org/10.1556/650.2015.30280

Carlson, G., Coop, C. (2019): Pollen food allergy syndrome (PFAS): A review of current available literature. Ann Allergy Asthma Immunol., 123 (4): 359–365. https://doi.org/10.1016/j.anai.2019.07.022

Fleischer T. (2006): Innováció, növekedés, kockázat. In: Bulla M., Tamás P. (szerk): Fenntartható fejlődés Magyarországon: Jövőképek és forgatókönyvek. Stratégiai kutatások – Magyarország 2015. 5. kötet. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest. 275–284.

Gupta, R., Holdford, D., Bilaver, L., Dyer, A., Holl, J. L., Meltzer, D (2013): The economic impact of childhood food allergy in the United States. JAMA Pediatr., 167 (11): 1026–31. https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2013.2376

Hidvégi E. (2024): Az ételallergia rejtekútjai. Magyar Belorvosi Archívum, 77 (1): 33–37. https://doi.org/10.59063/mba.2024.77.1.3

Howe, L., Franxman, T., Teich, E., Greenhawt, M. (2014): What affects quality of life among caregivers of food-allergic children? Ann AllergyAsthma Immunol., 113 (1): 69–74.e2. https://doi.org/10.1016/j.anai.2014.04.016

Juhász M., (2005): Laktóz intolerancia, HIPPOCRATES, 7 (5): 2088–289. <https://www.juhaszmarkdr.hu/downloads/hippo_laktoz_intol_juhasz_mark_2005.pdf> (2024.12.18.)

Kjellman, N.-I. M. (1977): Atopic disiease in seven-year-old children Incidence in Relation to Family History. Acta Paediatrica Scandinavica, 66 (4): 465–71. https://doi.org/ 10.1111/j.1651-2227.1977.tb07928.x

Lomer, M. C. E. (2015): Review article: the aetiology, diagnosis, mechanisms and clinical evidence for food intolerance. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 41 (3): 262–75. https://doi.org/10.1111/apt.13041

Novinszky P. (2022): Laktózmentes tejtermékek magyarországi piacának fejlődése. Szakdolgozat. Állatorvostudományi Egyetem, Törvényszéki Állatorvostani és Gazdaságtudományi Tanszék, Budapest.

Nowak-Wegrzyn, A., Szajewska, H., Lack, G. (2017): Food allergy and the gut. Nat Rev Gastroenterol Hepatol., 14 (4): 241–257. https://doi.org/10.1038/nrgastro.2016.187

Shewry, P. (2019): What is gluten - why is it special? Frontiers in Nutrition, 6: 101. https://doi.org/10.3389/fnut.2019.00101

Sicherer, S. H., Sampson, H. A. (2014): Food Allergy: Epidemiology, Pathogenesis, Diagnosis, and Treatment. The Journal of Allergy and Clinical Immunology, 133 (2): 291–307. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2013.11.020

Panyor Á. (2017): A Magyar élelmiszergazdaság jellemzői és kihívásai a XXI. Században. Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, 12 (3): 107–112. https://doi.org/10.14232/jtgf.2017.3.107-112

Pálfi E. (2019): Táplálékallergiák és felszívódési zavarok gyerekkorban. Magyar Tudomány, 180 (5): 710–719. https://doi.org/10.1556/2065.180.2019.5.10

Pálfi E., Polonkai K. (2018): Táplálékallergia, tejcukor emésztési zavar és cöliákia. Gyógyszerészet, 62: 88–98. <https://repo.lib.semmelweis.hu/bitstream/handle/123456789/6091/Palfi_Gyogyszereszet_1802__Allergia_letoltheto_u.pdf?sequence=1> (2024.12.06.)

Pónyai Gy., Diczig B., Temesvári E. (2015): A felnőttkori élelmiszerallergiák és élelmiszerintoleranciák a bőrgyógyász szemével. Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 91 (1): 23–28. https://doi.org/10.7188/bvsz.2015.91.1.4

Rekettye V. (2016): A hatalmi átalakulás globális megatrendje és a nemzetközi marketing. Vezetéstudomány - Budapest Management Review, 47 (4): 3–10. https://doi.org/ 10.14267/VEZTUD.2016.04.01

Soltész L., Jenei-Kluch L., Sawhney I., Szegedi A., Gáspár K (2023): Allergén specifikus immunterápia alkalmazásának lehetősége atópiás dermatitisben. Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 99 (4): 250–254. https://doi.org/10.7188/bvsz.2023.99.4

Solymosi D., Diczig B., Sárdy M., Pónyai Gy. (2020): Ételallergia? Intolerancia? – Étel adverz reakciók vizsgálata 406 felnőtt betegen. Orvosi Hetilap, 161 (25): 1042–1049. https://doi.org/ 10.1556/650.2020.31753

Solymosi D. (2023): Felnőttkori élelmiszer adverz reakciók interdiszciplináris megközelítése. Doktori tézisek. Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola.

Szabó V. Á. (2011): Az ételallergiáról és a leggyakrabban előforduló ételintoleranciákról. Dolgozat. Debreceni Egyetem, Debrecen. <https://dea.lib.unideb.hu/items/585128c6-0031-49c4-808f-4d6fb6edd8e8> (2024.12.05.)

Szokolai V., Harsányi G.,Végh Cs., Elbert G., Tamássy K., Nagy Zs. B. (2014): A laktóz anyagcserezavar genetikai diagnosztikája. Új Diéta: A magyar dietetikusok lapja, 23 (4): 5–6.

Topár J. (2005): A minőségmenedzsment alapjai. Oktatási segédanyag. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapest.

Újvári G., Bencsik D., Zsótér B. (2021): Sport habits and food purchasing and consuming patterns of vegetarians and vegans in Hungary. Quaestus Multidisciplinary Research Journal, 19 (2): 112–122.

Vágási M. (2001): Újtermék-marketing. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.

Warren, C. M., Jiang, J., Gupta, R. S. (2020): Epidemiology and burden of food allergy. Current Allergy and Asthma Reports, 20: 6–18. https://doi.org/10.1007/s11882-020-0898-7

Wilt, T. J., Shaukat, A., Shamliyan, T., Taylor, B. C, MacDonald, R., Tacklind, J., Rutks, I., Schwarzenberg, S. J., Kane, R. L., Levitt, M. (2010):Lactose tolerance and health. Evid. Rep. Technol. Assess (Full Report), 192: 1–410.

Zsótér B., Csízi K., Hampel Gy. (2023): Termékfejlesztés és sikeresség. Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, 18 (3-4): 107–118. https://doi.org/10.14232/jtgf.2023.3-4.107-118