Survey of Enzymes Known in the Field of Food Intolerance
Main Article Content
Abstract
According to people's own admission and according to popular belief, nowadays there are more and more people suffering from digestive problems caused by food intolerance, including lactose intolerance or enzyme deficiency. The purpose of this study is to review the scope of the food allergy-food intolerance issue, focusing on a small group sample to assess whether the problem exists among the respondents, whether it is necessary to enter enzymes in the organizer to break down the nutrients, and which foods are a problem. The results confirm that special dietary needs lead to special product offerings. Where the question arises, is it really (also) the distant future that the market for milk sugar, gluten and egg-free products is growing, or in terms of product development, is it possible to innovate such that our former products are effective in a given location, with a given operational provider do they contain enzymes or tolerating factors? Based on the yellow data, the study mentions certain diets and the use of special diets. He just keeps in mind that an unnecessary restrictive diet is a psychological problem, a deterioration in the quality of life, or even a lack of it.
Downloads
Article Details
References
Balsa-Budai N., Szakály Z. (2021): A fenntartható fogyasztói magatartás vizsgálata a tej és tejhelyettesítők piacán. Tejgazdaság-Hungarian Dairy Journal, 78 (1-2): 3-17. https://doi.org/10.34100/TEJGAZDASAGvol78iss1-2pp3-17
Biesiekierski, J. R. (2017): What is gluten? Journal of Gastroenterology and Hepatology, 32 (S1): 78–81. https://doi.org/10.1111/jgh.13703
Burks, W., Helm, R., Stanley, S., Bannon, G. A. (2001): Food Allergens. Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology, 1 (3): 243–248. https://doi.org/10.1097/01.all.0000011021.73682.01
Buzás Gy. M. (2015): A laktózintoleranciáról: Múlt és jelen – II. rész. Orvosi Hetilap, 156 (43): 1741–1749. https://doi.org/10.1556/650.2015.30280
Carlson, G., Coop, C. (2019): Pollen food allergy syndrome (PFAS): A review of current available literature. Ann Allergy Asthma Immunol., 123 (4): 359–365. https://doi.org/10.1016/j.anai.2019.07.022
Fleischer T. (2006): Innováció, növekedés, kockázat. In: Bulla M., Tamás P. (szerk): Fenntartható fejlődés Magyarországon: Jövőképek és forgatókönyvek. Stratégiai kutatások – Magyarország 2015. 5. kötet. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest. 275–284.
Gupta, R., Holdford, D., Bilaver, L., Dyer, A., Holl, J. L., Meltzer, D (2013): The economic impact of childhood food allergy in the United States. JAMA Pediatr., 167 (11): 1026–31. https://doi.org/10.1001/jamapediatrics.2013.2376
Hidvégi E. (2024): Az ételallergia rejtekútjai. Magyar Belorvosi Archívum, 77 (1): 33–37. https://doi.org/10.59063/mba.2024.77.1.3
Howe, L., Franxman, T., Teich, E., Greenhawt, M. (2014): What affects quality of life among caregivers of food-allergic children? Ann AllergyAsthma Immunol., 113 (1): 69–74.e2. https://doi.org/10.1016/j.anai.2014.04.016
Juhász M., (2005): Laktóz intolerancia, HIPPOCRATES, 7 (5): 2088–289. <https://www.juhaszmarkdr.hu/downloads/hippo_laktoz_intol_juhasz_mark_2005.pdf> (2024.12.18.)
Kjellman, N.-I. M. (1977): Atopic disiease in seven-year-old children Incidence in Relation to Family History. Acta Paediatrica Scandinavica, 66 (4): 465–71. https://doi.org/ 10.1111/j.1651-2227.1977.tb07928.x
Lomer, M. C. E. (2015): Review article: the aetiology, diagnosis, mechanisms and clinical evidence for food intolerance. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, 41 (3): 262–75. https://doi.org/10.1111/apt.13041
Novinszky P. (2022): Laktózmentes tejtermékek magyarországi piacának fejlődése. Szakdolgozat. Állatorvostudományi Egyetem, Törvényszéki Állatorvostani és Gazdaságtudományi Tanszék, Budapest.
Nowak-Wegrzyn, A., Szajewska, H., Lack, G. (2017): Food allergy and the gut. Nat Rev Gastroenterol Hepatol., 14 (4): 241–257. https://doi.org/10.1038/nrgastro.2016.187
Shewry, P. (2019): What is gluten - why is it special? Frontiers in Nutrition, 6: 101. https://doi.org/10.3389/fnut.2019.00101
Sicherer, S. H., Sampson, H. A. (2014): Food Allergy: Epidemiology, Pathogenesis, Diagnosis, and Treatment. The Journal of Allergy and Clinical Immunology, 133 (2): 291–307. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2013.11.020
Panyor Á. (2017): A Magyar élelmiszergazdaság jellemzői és kihívásai a XXI. Században. Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, 12 (3): 107–112. https://doi.org/10.14232/jtgf.2017.3.107-112
Pálfi E. (2019): Táplálékallergiák és felszívódési zavarok gyerekkorban. Magyar Tudomány, 180 (5): 710–719. https://doi.org/10.1556/2065.180.2019.5.10
Pálfi E., Polonkai K. (2018): Táplálékallergia, tejcukor emésztési zavar és cöliákia. Gyógyszerészet, 62: 88–98. <https://repo.lib.semmelweis.hu/bitstream/handle/123456789/6091/Palfi_Gyogyszereszet_1802__Allergia_letoltheto_u.pdf?sequence=1> (2024.12.06.)
Pónyai Gy., Diczig B., Temesvári E. (2015): A felnőttkori élelmiszerallergiák és élelmiszerintoleranciák a bőrgyógyász szemével. Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 91 (1): 23–28. https://doi.org/10.7188/bvsz.2015.91.1.4
Rekettye V. (2016): A hatalmi átalakulás globális megatrendje és a nemzetközi marketing. Vezetéstudomány - Budapest Management Review, 47 (4): 3–10. https://doi.org/ 10.14267/VEZTUD.2016.04.01
Soltész L., Jenei-Kluch L., Sawhney I., Szegedi A., Gáspár K (2023): Allergén specifikus immunterápia alkalmazásának lehetősége atópiás dermatitisben. Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle, 99 (4): 250–254. https://doi.org/10.7188/bvsz.2023.99.4
Solymosi D., Diczig B., Sárdy M., Pónyai Gy. (2020): Ételallergia? Intolerancia? – Étel adverz reakciók vizsgálata 406 felnőtt betegen. Orvosi Hetilap, 161 (25): 1042–1049. https://doi.org/ 10.1556/650.2020.31753
Solymosi D. (2023): Felnőttkori élelmiszer adverz reakciók interdiszciplináris megközelítése. Doktori tézisek. Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok Doktori Iskola.
Szabó V. Á. (2011): Az ételallergiáról és a leggyakrabban előforduló ételintoleranciákról. Dolgozat. Debreceni Egyetem, Debrecen. <https://dea.lib.unideb.hu/items/585128c6-0031-49c4-808f-4d6fb6edd8e8> (2024.12.05.)
Szokolai V., Harsányi G.,Végh Cs., Elbert G., Tamássy K., Nagy Zs. B. (2014): A laktóz anyagcserezavar genetikai diagnosztikája. Új Diéta: A magyar dietetikusok lapja, 23 (4): 5–6.
Topár J. (2005): A minőségmenedzsment alapjai. Oktatási segédanyag. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapest.
Újvári G., Bencsik D., Zsótér B. (2021): Sport habits and food purchasing and consuming patterns of vegetarians and vegans in Hungary. Quaestus Multidisciplinary Research Journal, 19 (2): 112–122.
Vágási M. (2001): Újtermék-marketing. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest.
Warren, C. M., Jiang, J., Gupta, R. S. (2020): Epidemiology and burden of food allergy. Current Allergy and Asthma Reports, 20: 6–18. https://doi.org/10.1007/s11882-020-0898-7
Wilt, T. J., Shaukat, A., Shamliyan, T., Taylor, B. C, MacDonald, R., Tacklind, J., Rutks, I., Schwarzenberg, S. J., Kane, R. L., Levitt, M. (2010):Lactose tolerance and health. Evid. Rep. Technol. Assess (Full Report), 192: 1–410.
Zsótér B., Csízi K., Hampel Gy. (2023): Termékfejlesztés és sikeresség. Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok, 18 (3-4): 107–118. https://doi.org/10.14232/jtgf.2023.3-4.107-118