Fogyasztói tudatosság feltáró vizsgálata élelmiszervásárlás és felhasználás esetében
Main Article Content
Absztrakt
A tudatos élelmiszerfogyasztói magatartás egyik kulcskérdése, hogy az egyén miképpen viszonyul a megvásárolt és elfogyasztott élelmiszerhez, hogyan próbálja ezt a folyamatot úgy optimalizálni, hogy a lehető legkevesebb hulladékot termelje. Élelmiszerpazarlásról akkor beszélünk, ha olyan ételt dobunk ki a kukába, amelynek hulladékká válása csupán egy kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna. Az élelmiszerhulladék keletkezhet az élelmiszerlánc minden és bármely állomásán: a kitermelés és a szállítás közben, az áruházakban és a saját háztartásainkban is. A fejlődő országokban a megfelelő technológia hiánya miatt nagy részben a földeken, az aratást követően és ezután feldolgozás alatt keletkezik a legtöbb élelmiszer hulladék, viszont ezzel szemben a fejlett országokban így Magyarországon is az élelmiszer hulladék 40%-a háztartásokban keletkezik. Ez az óriási mértékű élelmiszer pazarlás globális kihívást jelent. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az előállított élelmiszereknek körülbelül egyharmada kárba vész mielőtt a termelőtől a fogyasztó asztalára jutna. A hazai háztartások élelmiszer pazarlása mögött rejlő viselkedési mintákat keresve a Nébih kutatói a jövedelmet, az életkort, az iskolai végzettséget és lakóhelyet azonosították a legfontosabb szociodemográfiai tényezőknek. Feltételezésünk szerint a fogyasztói tudatosság a vásárlások alkalmával a megvásárolt és elfogyasztott élelmiszerek mennyiségén kevésbé érezhető. Sokkal többen hangoztatják a tudatosságot fogyasztói döntések során, mint amennyien a gyakorlatban azt meg is teszik. Jelen munkánkban egy feltáró kutatás keretében az élelmiszervásárlás és a fogyasztói tudatosság kapcsolatát vizsgáljuk mélyinterjúk segítségével. A leírt eredmények megalapoznak egy jövőbeni kvantitatív kutatást, mely részletesebb képet nyújthat a fogyasztók tudatos élelmiszervásárlási és fogyasztási magatartásáról.
Letöltések
Article Details
Hivatkozások
Aglugofoil.com (2022): The Importance of Storing Food Safely. <https://www.aglugofoil.com/2019/11/the-importance-of-storing-food-safely.html> (2023.01.02.)
Balogh J. M. (2021) : Élelmiszerpazarlás: családonként évi 50 ezer forintnyi élelmiszer mehet a szemétbe. <https://klimapolitikaiintezet.hu/cikk/elelmiszerpazarlas-csalad-elelmiszer-szemet> (2022.02.16.)
Borbáth P. (2022): Mik a felesleges termékek? Hogyan szűrjük ezeket, és hogyan legyünk tudatosabbak? <https://xforest.hu/felesleges-termekek/> (2022.11.27.)
CertUnion: Tudatos vásárlás – a kulcsszó itt is a mértékletesség. <https://certunion.com/tudatos-vasarlas-a-kulcsszo-itt-is-a-mertekletesseg/> (2022.02.21.)
European Union. <https://european-union.europa.eu/index_hu> (2022.02.18.)
Food and Agriculture Organization of The United Nations (2022): Background of the Food Loss and Waste Database. <https://www.fao.org/platform-food-loss-waste/flw-data/background/en/> (2022.02.16.)
Jobbágy A. (2019): Tudatos vásárlás impulzus vásárlás helyett. <https://xforest.hu/tudatos-vasarlas-vs-impulzus-vasarlas/> (2022.02.21.)
Kendall, P., Dimond, N.: Colorado State University: Food Storage for Safety and Quality. <https://extension.colostate.edu/topic-areas/nutrition-food-safety-health/food-storage-for-safety-and-quality-9-310/> (2022.02.18.)
Madhura, Rao, Dr Alie, de Boer (2020): Covid-19 | auswirkungen auf die lebensmittelverschwe. <https://www.foodunfolded.com/de/artikel/covid-19-auswirkungen-auf-die-lebensmittelverschwendung> (2022.02.16.)
MagyarPolc.hu (2021): Hogyan spóroljunk az étellel 3: Az élelmiszerek tárolása. <https://www.magyarpolc.hu/blog/hogyan-sporoljunk-az-etellel-3--az-elelmiszerek-tarolasa/> (2022.02.15.)
Mallinson, L. J., Russell, J., M., Barker, M., E. (2016): Attitudes and behaviour towards convenience food and food waste in the United Kingdom. Appetite, 103 (1 August 2016): 17–28. https://doi.org/10.1016/j.appet.2016.03.017
National Geographic (2019): Élelmiszerek biztonságos tárolása. <https://ng.24.hu/tudomany/2019/08/22/elelmiszerek-biztonsagos-tarolasa/> (2022.02.15.)
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (2019): Maradék nélkül az élelmiszerpazarlás ellen. Nébih kiadó, Budapest.
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (2020): Nébih kutatás: kevesebb élelmiszert pazarolnak a magyar háztartások. <https://portal.nebih.gov.hu/-/nebih-kutatas-kevesebb-elelmiszert-pazarolnak-a-magyar-haztartasok?fbclid=IwAR33v1GRX1wCeT7w4eAZDJLezae_pkey6HaT cHy7KKDfrnm5iuqlBmMR0o8> (2022.02.15.)
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal: 5.6. Élelmiszer-hulladék. <https://portal.nebih.gov.hu/documents/10182/406632/5-6_Hullad%C3%A9k.pdf/9212493f-8b97-4fb2-a3e4-e9f9aa967b1a> (2023.01.05.)
Sas E. (2020): 15 dolog, amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk. <https://xforest.hu/elelmiszerpazarlas/> (2022.02.16.)
STORE insider (2021): Megújult a Tudatos Vásárló 12 pontja. <http://storeinsider.hu/cikk/megujult_a_tudatos_vasarlo_12_pontja> (2022.02.21.)
Webster, B. (2013): People living alone blamed for increase in wasted food. <https://www.thetimes.co.uk/article/people-living-alone-blamed-for-increase-in-wasted-food-sqqf2j92rdl?fbclid=IwAR0tqD_FrYVdzGRd5vXcIyMBxAcn4KRcFL4woyswXhmBbCUB9pcsiN2JDgc> (2022.02.16.)