Economic Viability Issues of Small-Scale Dairy Farms
Main Article Content
Abstract
The economic difficulties of the dairy cattle sector and their solutions are not the same at the large-farm and small-farm levels. In this case, we planned a small family farm dealing with dairy cattle. During the calculation, we took into account the characteristics of small farms, and set up their entire economic plan, taking into account all expenses and income. From our calculations, we have shown how the various economic indicators develop in a three-person family farm. The magyartarka livestock consists of 15 cows and their offspring. The main source of income is the sale of raw milk. The low profitability of the sector is a reason for further research, see how the sector income can be increased with the given production parameters. We see the solution for the future in the increase of added value and the search for new types of sales channels, for the sake of long-term sustainability.
Downloads
Article Details
References
Az 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről. <https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1000052.fvm> (2022.07.06.)
Benedek Zs. (2014): A rövid ellátási láncok hatásai. Összefoglaló a nemzetközi szakirodalom és a hazai tapasztalatok alapján. Műhelytanulmányok MT-DP-2014/8. MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet. Budapest.
Engle, N. H. (1941): Measurement of Economic and Marketing Efficiency. Journal of Marketing, 5 (4): 335–349. https://doi.org/10.1177/002224294100500402
Fogarasi J., Zubor-Nemes A. (2017): A tőkeszerkezet hatása az agrárgazdasági teljesítményre. Statisztikai Szemle, 95 (4): 407–422. https://doi.org/10.20311/stat2017.04.hu0406
Hingyi H. (2002): A tejtermelés ökonómiai elemzése a Közép-dunántúli Régió különböző ágazati méretű gazdaságaiban. Doktori (PhD) értekezés. Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, Mosonmagyaróvár.
Horváth J., Komarek L. (2016): A világ mezőgazdaságának fejlődési tendenciái. Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági kar, Hódmezővásárhely.
Kapronczai I. (2011): A magyar agrárgazdaság napjainkban. Gazdálkodás, 55 (7): 615–628. https://doi.org/10.22004/ag.econ.119939
Kőműves Zs., Lukács B. (2015): Kisüzemi tej és tejtermékek előállítását befolyásoló tényezők vizsgálata. Acta Scientiarum Socialium, 2015 (44): 67–79.
Merényi I., Scheider F. (1999): A tej és termelése. Gazda Kiadó, Budapest.
Siklósi Á. (2009): Hatékonysági, jövedelmezőségi vizsgálatok és azok számviteli összefüggései az élelmiszeriparban. PhD értekezés. Debreceni Egyetem, Debrecen.
Szabó D. (2014): A rövid ellátási láncban rejlő lehetőségek és veszélyek Magyarországon. <https://ageconsearch.umn.edu/record/206848/> (2023.04.06.)
Szűcs I., Kovács K., Vántus A. (2007): A tejtermelés szervezése és ökonómiája. In: Nábrádi A., Pupos T., Takácsné György K. (szerk.): Üzemtan II. 8, Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar, Debrecen. 212–240.