A magas rosttartalmú zöldségek és gyümölcsök szerepe a táplálkozásban
Main Article Content
Absztrakt
Az egészségtudatos táplálkozás és életmód egyre fontosabb napjainkban. Ehhez elengedhetetlen a változatos étrend, a megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerek fogyasztása, illetve a testmozgás a mindennapok során. Ezen felül fontos odafigyelni arra, hogy ételeink tartalmazzanak elegendő tápanyagot (fehérje, zsír, szénhidrát), ásványi- és nyomelemeket, illetve vitaminokat. Ilyen témában rengeteg információ található a közösségi felületeken, újságokban, szakirodalmakban. Azonban véleményünk szerint a rostfogyasztás jelentőségére nincs elég figyelem fordítva. Az emberi szervezet megfelelő funkcionálásához elengedhetetlen fontossággal bír az elegendő élelmi rost fogyasztása. Munkánk során kiemelten ezzel a témakörrel foglalkozunk, összpontosítva a magas rosttartalommal rendelkező zöldségek és gyümölcsök fogyasztására a magyar lakosság körében. Kutatásunk keretében kérdőíves felmérést készítettünk a rostfogyasztási szokásokat vizsgálva, külön kiemelve a zöldség-, és gyümölcsfogyasztási és vásárlási magatartást.
Letöltések
Article Details
Hivatkozások
Figler Zs. (2015): Élelmiszer-tudományi ismeretek, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest.
Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 3-2-2008/1 számú irányelve az „Élelmiszerek összes élelmi rosttartalmának a meghatározása enzimes-gravimetriás módszerrel”. <https://elelmiszerlanc.kormany.hu/download/1/94/b1000/3-2-2008_1.pdf> (2022.10.12.)
Pinnock, D. (2021): A táplálkozás bibliája. Corvina Kiadó, Budapest
Polyák É., Breitenbach Z., Szekeresné Sz. (2015): Klinikai és gyakorlati dietetika. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest.
Soltész E., Gajda Z. (2020): A rost jó! Boook Kiadó, Budapest.
Takácsné Hajós M. (2021): Zöldségek és gyümölcsök szerepe a táplálkozásban. Debreceni Egyetemi Kiadó, Debrecen.