The Role of High Fibre Vegetables and Fruits in Nutrition
Main Article Content
Abstract
The healthy nutrition and lifestyle is getting more and more important in today’s world. A varying diet, the proper amount and quality of food and daily exercises are all necessary to achieve this, as well to have a balance in our nutrition intake-proteins, fat, carbohydrates, minerals and vitamins are all important. Within this topic we can find a lot of information on social platforms, newspapers or in related professional literature. However, in our opinion there is not enough attention paid for the intake of fibres. For our body to operate in the perfect way we need to consume sufficient amount dietary fibre. Within our works I deal with this topic, focusing on the consumption of fibre rich vegetables and fruits in the Hungarian population. In our research, we prepared a questionnaire survey examining fibre consumption habits, with special emphasis on vegetable and fruit consumption and purchasing behaviour.
Downloads
Article Details
References
Figler Zs. (2015): Élelmiszer-tudományi ismeretek, Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest.
Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) 3-2-2008/1 számú irányelve az „Élelmiszerek összes élelmi rosttartalmának a meghatározása enzimes-gravimetriás módszerrel”. <https://elelmiszerlanc.kormany.hu/download/1/94/b1000/3-2-2008_1.pdf> (2022.10.12.)
Pinnock, D. (2021): A táplálkozás bibliája. Corvina Kiadó, Budapest
Polyák É., Breitenbach Z., Szekeresné Sz. (2015): Klinikai és gyakorlati dietetika. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest.
Soltész E., Gajda Z. (2020): A rost jó! Boook Kiadó, Budapest.
Takácsné Hajós M. (2021): Zöldségek és gyümölcsök szerepe a táplálkozásban. Debreceni Egyetemi Kiadó, Debrecen.