Sustainability in hungarian viticulture - economic sustainability of vine growing farms in Hungary
Main Article Content
Absztrakt
A globalizált világunkban az emberiség egyre inkább ráébred arra, hogy a Föld erőforrásait felélte, és változtatni szükséges a saját szemléletén és hozzáállásán. A gazdasági, társadalmi és ökológiai fenntarthatóság alapvető céllá vált minden egyes ágazatban, így a szőlő- és bortermelésben is. Magyarország a világ bortermelésében a 16., míg az Európai Uniós termelésben a 7. helyet foglalja el (OIV 2022 előrejelzés). Így a globális célokat itt is egyre inkább érvényesíteni szükséges, hogy a versenyképességünket meg tudjuk őrizni. A piacok egyre inkább koncentráltabbá válnak, az újvilági országok exponenciálisan fejlődnek és a hagyomány, valamint a szaktudás már nem elég az ágazat szinten tartásához és fejlődéséhez. Szükségesek az együttműködések és integrációk, melyekben leginkább a szövetkezet és a klaszter szolgáltat mintát. Mivel azonban ezek megvalósulása nehézkes Magyarországon, így nagyobb hangsúlyt szükséges helyezni a mérethatékonyságra, a költségminimalizálásra, és a fenntarthatóságra, mely utóbbi egy magasabb hozzáadott vevői értéket képvisel, és a tudatos fogyasztók keresletét elégíti ki. Jelen tanulmány az üzemméretek szerinti költségekkel és felvásárlási árakkal foglalkozik, illetve, hogy mely méretek lehetnek gazdaságilag fenntarthatók.