A fenntartható élelmiszercsomagolásra való áttérés feltételei – vállalati megközelítés

Main Article Content

Vuk Aliz
Bauerné Gáthy Andrea

Absztrakt

A hatalmas mennyiségű műanyaghulladék felhalmozódása visszafordíthatatlan károkat okoz a természetben és az emberi egészségben, melynek egyik megoldása lehet a körkörös gazdaság elveinek alkalmazása. Több globális és európai szabályozás is foglalkozik a kérdéskörrel (Fenntartható Fejlődési Célok, Green Deal), melyek célja a körkörös gazdasági modell használata. Azonban a célok gyakorlatban történő megvalósítása élelmiszer-csomagolóanyag kapcsán is nagyon lassan haladnak, s a folyamatra ható döntés a vállalatok kezében van. A vállalati döntéshozók véleményét kiemelten fontos vizsgálni ebben a témakörben az élelmiszeripar kapcsán, mivel ezek a vállalatok vagy maguk végzik a csomagolás gyártását és/vagy ők döntik el, hogy milyen csomagolást használnak fel. A szakirodalom feltár néhány befolyásoló tényezőt, melyek a vállalati döntések esetében felmerülnek (ügyfelek elvárásai, költségek). A tanulmány célja bemutatni, elemezni és megvitatni a hazai gyártókat befolyásoló tényezőket a csomagolóanyagaik kiválasztása során. Különböző hazai élelmiszergyártó és élelmiszer-csomagolóanyag gyártó cég döntéshozóival készítettünk félig strukturált mélyinterjút, melyeket a Berkana-féle kéthurkos modellel elemeztünk ki. Eredményeinkben bemutatásra kerülnek a jelenlegi gyakorlatok és az új rendszer alkalmazásának vagy nem alkalmazásának vélt okai és lehetőségei. Következtetésként a vizsgálat alapján kijelenthető, hogy hiába születnek meg az elméletek, célkitűzések a környezetterhelés csökkentése érdekében, amíg azok nem jelennek meg a mindennapi gyakorlatban, addig nem fogunk előrelépést elérni. Az élelmiszercsomagolás esetében már léteznek megfelelő alternatívák, azonban a döntéshozóknak mégis egyszerűbb és könnyebb a megszokott rendszerben maradni. Átfogó politikai szabályozással indukálható lenne az átalakulás.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Vuk, Aliz, és Andrea Bauerné Gáthy. 2025. „A Fenntartható élelmiszercsomagolásra Való áttérés feltételei – vállalati megközelítés”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 20 (1):101-15. https://doi.org/10.14232/jtgf.2025.1.101-115.
Folyóirat szám
Rovat
Fenntarthatóság és körforgásos gazdaság

Hivatkozások

Az Európai Parlament és a Tanács 94/62/EK irányelve (1994. december 20.) a csomagolásról és a csomagolási hulladékról <https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=celex%3A31994L0062> (2025.01.17)

Az Európai Parlament és a Tanács (Eu) 2019/904 Irányelve (2019. június 5.) egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről <https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/ALL/?uri=CELEX%3A32019L0904> (2025.01.17.)

Ada, E., Kazancoglu, Y., Gozacan-Chase, N., Altin, O. (2023): Challenges for circular food packaging: Circular resources utilization. Applied Food Research, 3 (2): 100310. https://doi.org/10.1016/j.afres.2023.100310

Afif, K., Rebolledo, C., Roy, J. (2022): Evaluating the effectiveness of the weight-based packaging tax on the reduction at source of product packaging: The case of food manufacturers and retailers. International Journal of Production Economics, 245: 108391. https://doi.org/10.1016/j.ijpe.2021.108391

Berry, M. (2022). The Berkana Institute’s ‘Two Loops’ <https://www.innovationunit.org/thoughts/the-berkana-institutes-two-loops/> (2025.02.06.)

Boldizsár, A., Török, E., Pásztor, A. (2021): Csomagolástechnikai jellemzőkre és igényekre vonatkozó háttérelemzések magyarországi iparvállalatoknál. Gradus, 8 (2): 66–75. https://doi.org/10.47833/2021.2.ENG.004

Chakori, S., Richards, R., Smith, C., Hudson, N. J., Abdul Aziz, A. (2022): Taking a whole-of-system approach to food packaging reduction. Journal of Cleaner Production, 338: 130632. https://10.1016/j.jclepro.2022.130632

Chapman, A., Sen, K. K., Mochida, T., Yoshimoto, Y., Kishimoto, K. (2024): Overcoming barriers to proactive plastic recycling toward a sustainable future. Environmental Challenges, 17: 101040. doi:10.1016/j.envc.2024.101040

Corrigan, C. (2024): The two loops model of change, part 1. https://www.chriscorrigan.com/parkinglot/the-two-loops-model-of-change-part-1/ (2025.02.28)

Fetting, C. (2020): The European Green Deal. ESDN Report, December 2020. ESDN Office, Vienna. <https://www.esdn.eu/fileadmin/ESDN_Reports/ESDN_Report_2_2020.pdf> (2025.01.14.)

Hajdú G. (2018): A kvantitatív és a kvalitatív társadalomtudományi kutatás módszerei – dióhéjban. Forum Sententiarum Curiae, 2: 1–5.

Hajdu I., Lakner Z. (2004): A magyar élelmiszeripari vállalkozások innovációs tevékenységének lehetőségei és korlátai. Gazdálkodás: Scientific Journal on Agricultural Economics, 48 (1): 14–22. https://doi.org/10.22004/ag.econ.208259

Herbes, C., Mielinger, E., Krauter, V., Arranz, E., Camara, R. M., Marcos, B., Pocas, F., Ruiz de Maya, S., Weinrich, R. (2024): Company views of consumers regarding sustainable packaging. Sustainable Production and Consumption, 52: 136–150. https://doi.org/10.1016/j.spc.2024.10.018

Jagoda, S. U. M., Gamage, J. R., Karunathilake, H. P. (2023): Environmentally sustainable plastic food packaging: A holistic life cycle thinking approach for design decisions. Journal of Cleaner Production, 400: 136680. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2023.136680

Kazancoglu, Y., Ada, E., Ozbiltekin-Pala, M., & Aşkın Uzel, R. (2023): In the nexus of sustainability, circular economy and food industry: Circular food package design. Journal of Cleaner Production, 415: 137778. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2023.137778

Keränen, O., Komulainen, H., Lehtimäki, T., Ulkuniemi, P. (2021): Restructuring existing value networks to diffuse sustainable innovations in food packaging. Industrial Marketing Management, 93: 509–519. https://10.1016/j.indmarman.2020.10.011

Kleine Jäger, J., Piscicelli, L. (2021): Collaborations for circular food packaging: The set-up and partner selection process. Sustainable Production and Consumption, 26: 733–740. https://doi.org/10.1016/j.spc.2020.12.025

Meszlényi Cs. Á., Hampel Gy. (2024): Élelmiszeripari vállalatok környezettel szembeni magatartásának fogyasztói megítélése. Élelmiszervizsgálati Közlemények, 70 (2): 42–62. https://doi.org/10.52091/EVIK-2024/2-4

Nielsen, I. B., Hakala, H. (2023): External enablers for the circular economy: A case study of the food packaging industry. Journal of Cleaner Production, 417: 137915. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2023.137915

Tenhunen-Lunkka, A., Balatsas-Lekkas, A., Mouazan, E., Palola, S., Ngo, T., Salo, M., Hylkilä, E., Sundqvist, H., Luomala, H., Pennanen, K., Sorvari, K., Petänen, P., Lahtinen, J. H. (2024): Implementing a circular business model for reusable packaging: Multidisciplinary learnings from reusable pizza packaging. Sustainable Production and Consumption, 48: 62–83. https://doi.org/10.1016/j.spc.2024.05.006

Trojanowski, T. (2023): Food companies' innovations in creating sustainable product packaging on the polish market. Procedia Computer Science, 225: 720–727. https://doi.org/10.1016/j.procs.2023.10.058

Trubetskaya, A., Scholten, P. B. V., Corredig, M. (2022): Changes towards more sustainable food packaging legislation and practices. A survey of policy makers and stakeholders in europe. Food Packaging and Shelf Life, 32: 100856. https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2022.100856

Weinrich, R., Mielinger, E., Krauter, V., Arranz, E. Hurtado, R. M. C., Marcos, B., Poças, F., Ruiz de Maya, S., Herbes, C. (2024): Decision-making processes on sustainable packaging options in the european food sector. Journal of Cleaner Production, 434: 139918. https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2023.139918