Impact of Reduced Food VAT Rates on Members of Different Income Deciles Between 2010 and 2020
Main Article Content
Abstract
Value added tax is the main source of revenue for public finances in the European Union. Their rates vary from one Member State to another, but as a general rule there is one standard rate and two reduced rates. The rate at which purchases of goods and services are taxed has a significant impact not only on the quantity purchased but also on the tax revenue. In Hungary, some food products were reclassified to a reduced rate after 2010. These were basic foodstuffs, dairy products, bakery products and meat products. However, vegetables and fruit were excluded from the reductions. The study looks at the impact of the tax cuts on relevant consumption in each income decile and the extent to which the tax cuts benefit poorer and richer people. It also presents and analyses the impact of the absence of tax cuts on fruit and vegetables. In terms of the specific goods basket under consideration, the main beneficiaries of the tax reduction were the wealthiest in HUF terms and the poorest as a percentage of their income. The change in consumption patterns of fruit and vegetables excluded from the tax reduction was similar to those of the food products covered by the tax reduction.
Downloads
Article Details
References
Adenkanmbi T. Wang, X. Basheer, S. Liu, S. Yang, A. Cheng, A. (2024) Climate change impacts on global potato yields: a review. Environmental Research: Climate, 3 (1): 012001; https://doi.org/10.1088/2752-5295/ad0e13
Balsa-Budai N., Szakály Z. (2021). A fenntartható fogyasztói magatartás vizsgálata a tej és tejhelyettesítők piacán. Tejgazdaság, 78 (1-2): 3–17. https://doi.org/10.34100/TEJGAZDASAGvol78iss1-2pp3-17
Csorba L. (2025a): Adózási alapok 2025. Humán Projekt 2004 Kiadó, Gyöngyös
Csorba L. (2025b): Az új közigazgatási rendtartás integritásjavítási, minőségjavítási célkitűzései és azok teljesülése a kormányhivatalok döntéshozatali eljárása tekintetében (2020-2021). In: Csorba L. (szerk.): A minőség alulértékelődésének problematikája – kulturális háttér és gazdasági következmények. Humán Projekt 2004 Kiadó, Gyöngyös. 93–127.
Csorba L. (2025c): A pénzügyi kultúra szerepe a kereskedelmi bankok és ügyfelek kapcsolatrendszerében, különös tekintettel a magyarországi deviza-alapú hitelezésre 2003 és 2008 között; In: Csorba L. (szerk.): A minőség alulértékelődésének problematikája – kulturális háttér és gazdasági következmények. Humán Projekt 2004 Kiadó, Gyöngyös. 152–176.
Csorba L. (2025d): A pénzügyi kultúra pénz árfolyam-gyengüléshez kapcsolódó hitei egri felsőoktatási hallgatók körében. In: Csorba L. (szerk.): A minőség alulértékelődésének problematikája – kulturális háttér és gazdasági következmények. Humán Projekt 2004 Kiadó, Gyöngyös. 177–195.
Csorba L. (2025e): A pénzügyi kultúra mögötti emberi értékek változása egyetemi hallgatók családjainak három generációjában. In: Csorba L. (szerk.): A minőség alulértékelődésének problematikája – kulturális háttér és gazdasági következmények. Humán Projekt 2004 Kiadó, Gyöngyös. 196–214.
Csorba L. (2025f): Kockázatok halmozódása és kockázatvállalási döntések a normális eloszlás és annak változásai mögött. In: Csorba L. (szerk.): A minőség alulértékelődésének problematikája – kulturális háttér és gazdasági következmények. Humán Projekt 2004 Kiadó, Gyöngyös. 215–237.
Eglite, A. Kunkulberga, D. (2017): Bread choice and consumption trends. In: Proceedings of the 11th Baltic Conference on Food Science and Technology FOODBALT “Food for consumer well-being”. Latvia University of Life Sciences and Technologies, Jelgava, Latvia, 27–28 April 2017. 178–182.
Eurostat (2022): Bread more expensive than ever; Bread more expensive than ever - Products Eurostat News - Eurostat.
Gergics T. (2023): A felzárkózás hatása az egyenlőtlenségekre az Európai Unióban 2004 óta. Pénzügyi Szemle, 69 (2): 32–52. https://doi.org/10.35551/PFQ_2023_2_2
Kluwer W. (2024): Adattár, bruttó, nettó átlagkeresetek, keresleti index. <https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=00000003.min&txtreferer=A0300080.TV> (2024.11.09.)
KSH (2010, 2015-2020): Az egy főre jutó éves élelmiszer-fogyasztás mennyisége jövedelmi tizedek (decilisek) szerint [kilogramm]. <https://www.ksh.hu/stadat_files/jov/hu/jov0026.html> (2024.11.09.)
KSH (2010, 2015-2020): Egy főre jutó bruttó és nettó jövedelem jövedelmi tizedek (decilisek) szerint [forint/fő/év]. <https://www.ksh.hu/stadat_files/jov/hu/jov0005.html> (2024.11.09.)
KSH (2010, 2015-2020): Egyes termékek és szolgáltatások éves fogyasztói átlagára (nyers adatok) [Ft]. <https://www.ksh.hu/stadat_files/ara/hu/ara0004.html> (2024.11.09.)
KSH (2010, 2015-2020): Minimálbér, közfoglalkoztatotti bérminimum, garantált bérminimum. <https://www.ksh.hu/stadat_files/mun/hu/mun0190.html> (2024.11.09.)
Lutaladio, N. Castaldi, L. (2009): Potato: The Hidden Treasure. Journal of Food Composition and Analyis, 22 (6): 491–493. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2009.05.002
Orbánné Nagy, M. (2004): Food consumption and the convergence of consumer prices between Hungary and the EU. Studies in Agricultural Economics (Budapest), 100: 71–89.
Oyenihi, A. B., Belay, A Z., Mditshwa, A., Caleb, J O. (2022): An apple a day keeps the doctor away; The potentials of apple bioactive constituents for chronic disease prevention. Journal of Food Science, 87 (6): 2291–2309. https:// 10.1111/1750-3841.16155
Soluri, J. (2005): Banana cultures: agriculture, consumption, and environmental change in Honduras and the United States. University of Texas Press, Austin.
Stiglitz J. E. (2000): A kormányzati szektor gazdaságtana. KJK-Kerszöv Kiadó, Budapest.
Szabó, B. (2023): Szerkezeti változások a gyümölcs és zöldségfogyasztásban. Világpolitika és a Közgazdaságtan, 2 (2): 36–40. https://doi.org/10.14267/VILPOL2023.02.07
Szőllősi L., Molnár Sz., Molnár Gy., Horn P., Sütő, Z. (2017): A tojás mint alapvető és funkcionális élelmiszer táplálkozás-élettani jelentősége. Táplálkozásmarketing, 4 (1-2): 7–22. https://doi.org/10.20494/TM/4/1-2/2
Tanító D., Lámfalusi I., Felkai B., Péter, K. Tóth, K. Varga, T. (2013): A mezőgazdasági és az élelmiszeripari termékekre vonatkozó áfarendszer és -mérték változása és hatásai. Agrárgazdasági Könyvek. Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest.
Temesi Á. (2016): Miért nem eszik több halat a magyar? Egyes halfogyasztást befolyásoló tényezők vizsgálata. Gazdálkodás, 60 (3): 210–224.
Varga, Z., Gilingerné Pankotai M. (2008): Zöldségfélék bioaktív anyagainak hatása a emberi egészségre. Agrárunió, 9: 57–59.
Vetőné Mózner, Zs. (2014): Az élelmiszer-fogyasztás szerkezete és környezeti hatása Magyarországon (Analysing the structure and environmental impact of food consumption in Hungary). Marketing & Menedzsment, 48 (3): 57–70.