Az élelmiszerpazarlás jelentősége és minimalizálási lehetőségei a szállodaiparban

Main Article Content

Karakasné Morvay Klára

Absztrakt

2017 a Fenntartható turizmus éve, így még nagyobb figyelem irányul a turizmus környezeti hatásainak vizsgálatára. Az Európai Unió körülbelül 88 millió tonna élelmiszer hulladékot termel évente, mely egy főre vetítve mintegy 173 kilogramm (Élelmiszerbank, 2016). A fogyasztók, kereskedők és vendéglátósok ennek 70 százalékáért felelősek. Az ENSZ (Fenntarthatósági Fejlesztési Célok 12.3 pont) a pazarlás 50%-os csökkentését tűzte ki 2030-ig. A kereskedelem már évek óta foglalkozik a kérdéssel, ám a vendéglátó és szállodaipar még az elején jár ennek az útnak. E cikk célja, hogy rávilágítson az élelmiszer pazarlás jelentőségére, megvizsgálja a hazai szállodák ezirányú tevékenységét és feltárja azokat a kritikus pontokat, ahol a hazai vendéglátósok, szállodások - akár jelentős ráfordítások nélkül is - sokat tehetnek a pazarlás csökkentése érdekében. 

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Karakasné Morvay, Klára. 2017. „Az élelmiszerpazarlás jelentősége és minimalizálási lehetőségei a szállodaiparban”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 12 (4):233-45. https://doi.org/10.14232/jtgf.2017.4.233-245.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok