A táplálkozás aktuális összefüggéseiről történet, egészség, fenntarthatóság

Main Article Content

Simonyi Péter

Absztrakt

A cikk az élelmiszerfogyasztás, táplálkozás, egészség és a fenntarthatóság összefüggéseit vizsgálja. A fenntartható fejlődés (fenntarthatóság) vitatottsága ellenére az ENSZ szintjén tárgyalt, világszerte kutatott terület a létező és fenyegető globális problémák megoldása érdekében. A létszükségletet jelentő élelmiszer ellátás, a népesség élelemmel ellátása hosszú távon csak a fenntarthatóságnak megfelelő megoldással biztosítható. Az élelmiszerfogyasztásnak, az egészséges táplálkozásnak és a fenntarthatósági elvárásoknak egymásnak meg kell felelniük. Egyre bizonyosabb, hogy a történelmi múltban gyökerező táplálkozás ma is hatással van az egészséges étkezésre, azaz a - cikkben megismerhető - paleolit kori táplálkozás nem csak az ember fejlődésére, hanem a mai élelemfogyasztásra is hatással van. A megválaszolandó kérdés az, hogy ez az egészséges táplálkozás pozitív összefüggésben van-e a fenntarthatósággal?

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Simonyi, Péter. 2015. „A táplálkozás aktuális összefüggéseiről: Történet, egészség, fenntarthatóság”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 10 (2):53-64. https://doi.org/10.14232/jtgf.2015.2.53-64.
Folyóirat szám
Rovat
Hungarikumok, táplálkozás, fogyasztói szokások