Utilization of Insects From the Perspective of Consumer – A Literature Review

Main Article Content

Krisztina Kovács
Róbert Sándor Szűcs

Abstract

Our study examines the utilization of insects from a consumer perspective in Europe, with special focus on the acceptance of four insect species as novel foods: the mealworm beetle, migratory locust, house cricket, and litter beetle. Through our analysis, we pay special attention to their nutritional value, low fat and fibre content, and significant environmental benefits compared to traditional livestock. Our paper highlights that although the consumption of insects as food is relatively new in Europe, it is widely accepted and practiced globally. The use of insects for dietary purposes presents various social and cultural barriers, overcoming which is crucial for broader acceptance. A supportive legal framework, including strict food safety regulations and proper labelling, is essential for facilitating acceptance.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Kovács, Krisztina, and Róbert Sándor Szűcs. 2024. “Utilization of Insects From the Perspective of Consumer – A Literature Review”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 19 (1-2):119-30. https://doi.org/10.14232/jtgf.2024.1-2.119-130.
Section
Sustainability and Adaptation

References

Agrárminisztérium (2023): Élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatás módosítása. <https://kormany.hu/dokumentumtar/elelmiszerekkel-kapcsolatos-tajekoztatas-modositasa> (2024.04.06.)

Antonovits B. D., Fehér I., Kun R., Sárospataki M., (2018): Rovartermékek marketinglehetőségeinek vizsgálata közösségi média alapú online attitűdfelmérés segítségével, Magyar Rovaripari Konferencia Absztraktkötet. <https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/greenfo.hu/wp-media-folder-greenfo/wp-content/uploads/dokumentumtar/i-magyar-rovaripari-konferencia-abszraktkotet.pdf#page=26> (2024.04.06.)

Armstrong, M. (2021): The Growing Buzz Around Edible Insects. <https://www.statista.com/chart/25740/edible-insect-market-value-forecast/> (2024.03.28.)

Baiano, A. (2020): Edible insects: an overview on nutritional characteristics, safety, farming, production technologies, regulatory frame-work, and socio-economic and ethical implications. Trend Food Science & Technology, 100 (June): 35–50. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2020.03.040

Barócz Zs. (2023): Prof. Dr. Bardócz Zsuzsanna. <https://www.youtube.com/watch?v=RqS3qhy9La8> (2024.03.25.)

Courtenay, M., Church, J. C., Ryan, T. J. (2000): Larva therapy in wound management. Journal of the Royal Society of Medicine; 93 (2). https://doi.org/10.1177/014107680009300206

Jantzen da Silva, L. A., Menegon de Oliveria, L., da Rocha, M., Prentice, C. (2020): Edible insects: An alternative of nutritional, functional and bioactive compounds. Food Chemistry, 311 (1 May 2020): 126022. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.126022

Deloitte (2019a): What do you think about the taste of insects? <https://www.statista.com/statistics/957815/associations-with-the-taste-of-insects-in-the-netherlands/?locale=en> (2024.04.06.)

Deloitte (2019b): Have you ever eaten insects? <https://www.statista.com/statistics/779040/frequency-of-eating-insects-in-the-netherlands/> (2024.04.04.)

Deloitte (2022): Alternative Proteins - A reality check. <https://www2.deloitte.com/nl/nl/pages/consumer/articles/alternative-proteins.html> (2024.04.06.)

Deloitte. (2019c): If the price is no obstacle and the insects are tasty, to what extent are you willing to regularly eat insects? <https://www.statista.com/statistics/779045/willingness-to-eat-insects-in-the-netherlands/> (2024.04.06.)

Európai Unió Hivatalos Lapja (2021): A Bizottság (EU) 2021/882 végrehajtási rendelete (2021. június 1.) a szárított Tenebrio molitor lárva (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti, új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról. <https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=celex%3A32021R0882#ntr3-L_2021194HU.01001601-E0003> (2024.04.04.)

Európai Unió Hivatalos Lapja (2021b): A Bizottság (EU) 2021/1975 végrehajtási rendelete (2021. november 12.) a fagyasztott, szárított és por formában lévő Locusta migratoria (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti, új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról. <https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=celex%3A32021R1975> (2024.04.04.)

Európai Unió Hivatalos Lapja (2022): A Bizottság (EU) 2022/169 végrehajtási rendelete (2022. február 8.) a közönséges lisztbogár fagyasztott, szárított és por formában lévő lárvája (Tenebrio molitor lárva) (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti, új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról. <https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2022.028.01.0010.01.HUN&toc=OJ%3AL%3A2022%3A028%3ATOC> (2024.04.04.)

Európai Unió Hivatalos Lapja (2022b): A Bizottság (EU) 2022/188 végrehajtási rendelete (2022. február 10.) a fagyasztott, szárított és por formában lévő Acheta domesticus (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti, új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról. <https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=celex%3A32022R0188> (2024.04.04.)

Európai Unió Hivatalos Lapja (2023): A Bizottság (EU) 2023/58 végrehajtási rendelete (2023. január 5.) a fagyasztott, pépesített, szárított és por formában lévő Alphitobius diaperinus-lárvák (alombogárlárvák) új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet módosításáról. <https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32023R0058> (2024.04.04.)

Eurostat (2021): Kicsi a rovar, de távolról sem jelentéktelen! Az EU engedélyezi a rovarok élelmiszerként való hasznosítását. <https://ec.europa.eu/newsroom/sante/items/712990/hu> (2024.03.28.)

Fehér I. (2018): Lehetséges marketing stratégia az ehető rovarok fogyasztásának növelése érdekében. Magyar Rovaripari Konferencia Absztraktkötet. <https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/greenfo.hu/wp-media-folder-greenfo/wp-content/uploads/dokumentumtar/i-magyar-rovaripari-konferencia-abszraktkotet.pdf#page=26> (2024.03.28.)

Gere A. (2018): Az entomofágia fogyasztói megítélése. Gátak és lehetőségek. Magyar Rovaripari Konferencia Absztraktkötet. <https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/greenfo.hu/wp-media-folder-greenfo/wp-content/uploads/dokumentumtar/i-magyar-rovaripari-konferencia-abszraktkotet.pdf#page=26> (2024.03.28.)

Insight Tech. (2021): Share of consumers who have tried insects as foods in Japan as of October 2021, by age. <https://www.statista.com/statistics/1289224/japan-share-consumer-eat-insect-based-foods-by-age/> (2024.03.28.)

International Platform of Insects for Food and Feed. (2019): Estimated production volume of insect protein for food and feed in Europe from 2018 to 2025 (in 1,000 metric tons). <https://www.statista.com/statistics/1148059/forecast-of-insect-protein-production-in-europe-food-and-feed/> (2024.03.22.)

Ipiff (2024): EU Legislation – General Overview. <https://ipiff.org/insects-eu-legislation-general/> (2024.03.28.)

Jongema, Y. (2017): Worldwide list of recorded edible insects. <https://www.wur.nl/upload_mm/8/a/6/0fdfc700-3929-4a74-8b69-f02fd35a1696_Worldwide%20list%20of%20edible%20insects%202017.pdf> (2024.03.25.)

Kasza Gy., Izsó T., Szakos D. (2018): Rovarok terítéken az Európai Unióban és Magyarországon. Magyar Rovaripari Konferencia Absztraktkötet. <https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/greenfo.hu/wp-media-folder-greenfo/wp-content/uploads/dokumentumtar/i-magyar-rovaripari-konferencia-abszraktkotet.pdf#page=26> (2024.03.28.)

Kovács E., Gere A. (2018): Tudatalatti tényezők hatása a rovarevés fogyasztói elfogadására. I. Magyar Rovaripari Konferencia Absztraktkötet, <https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/greenfo.hu/wp-media-folder-greenfo/wp-content/uploads/dokumentumtar/i-magyar-rovaripari-konferencia-abszraktkotet.pdf#page=26> (2024.03.28.)

Marcadé, S. (2021): Un Français sur cinq se dit prêt à manger des insectes <https://fr.yougov.com/consumer/articles/39524-1-francais-sur-5-se-dit-pret-manger-des-insectes?redirect_from=%2Fnews%2F2021%2F11%2F19%2F1-francais-sur-5-se-dit-pret-manger-des-insectes%2F> (2024.04.04.)

McCarthy, N. (2018): Edible Insects Are Coming To A Menu Near You. <https://www.statista.com/chart/14574/edible-insects-are-coming-to-a-menu-near-you/> (2024.04.04.)

Mézes M. (2018): Rovarfehérje felhasználásának lehetőségei a gazdasági állatok takarmányozásában Magyar Rovaripari Konferencia Absztraktkötet <https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/greenfo.hu/wp-media-folder-greenfo/wp-content/uploads/dokumentumtar/i-magyar-rovaripari-konferencia-abszraktkotet.pdf#page=26> (2024.04.04.)

Nébih (2016): Fenntartható állati fehérjék nyomában, <https://portal.nebih.gov.hu/-/fenntarthato-allati-feherjek-nyomaban-nebih-elelmiszer-tudomany-rovareves-rovarfogyasztas-rovar> (2024.03.25.)

Niwa, R., Nishimura, T. (2017): Assembly of insect hormone enthusiasts at Nasu Highland, Japan: Report of the 3rd International Insect Hormone (21st Ecdysone) Workshop, 23 (1): 16–21. https://doi.org/10.1111/gtc.12543

Research and Markets (2018): Edible insect and insect protein market in Mexico from 2018 to 2023 (in million U.S. dollars). <https://www.statista.com/statistics/974984/edible-insect-protein-market-value-mexico/> (2024.03.28.)

Riberio, J. C., Cunha, L. M., Sousa-Pinto, B., Fonseca, J. (2019): Potential Allergenic Risks of Entomophagy.<https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-22522-3_7> (2024.03.25.)

Statista. (2021): In the future, would you be willing to replace meat with insects and insect derivates? <https://www.statista.com/statistics/1258841/willingness-to-replace-meat-consumption-with-insects-and-insect-derivates/> (2024.03.25.)

Tan, H. S. G., Fischer, A. R. H., Tinchan, P., Stieger, M., Steenbekkers, L. P. A., van Trijp, H. C. M. (2015): Insects as food: Exploring cultural exposure and individual experience as determinants of acceptance. Food Quality and Preference, 42 (June 2015): 78–89. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2015.01.013

Tao, J., Li, Y. O. (2018): Edible insects as a means to address global malnutrition and food insecurity issues, Food Quality and Safety, 2 (1): 17–26. https://doi.org/10.1093/fqsafe/fyy001

Tudatos Vásárlók (2023): Ha ezt kell enni, még azok is kiakadnak, akik védenék a bolygót. <https://tudatosvasarlo.hu/tudatos-vasarlok-kiakadnak-rovarfogyasztas/> (2024.03.25.)

Verbeke, W. (2015): Profiling consumers who are ready to adopt insects as a meat substitute in a Western society. Food Quality and Preference, 39 (January 2015): 147–155. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2014.07.008

Zimian, D., Yonghua, Z, Xiwu, G. (1997): Medicinal insects in China. Ecololgy of Food and Nutrition, 36 (2-4): 209–220. https://doi.org/10.1080/03670244.1997.9991516