Consumer Awareness Survey When Buying Sausages
Main Article Content
Abstract
In parallel with health and environmental protection, consumer awareness of nutrition has also come to the fore, with an impact on the meat products market. In this context, issues of morality and health protection in meat consumption are currently under discussion. Pork and pork products, which are sometimes labelled as unhealthy, are the main focus of attention. Thus, as our research topic, we undertook a questionnaire survey on the consumption and purchasing habits of sausages. We tried to draw the right conclusions about consumer awareness by comparing the responses on this topic with the demographic data of the respondents.
Downloads
Article Details
Funding data
-
Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovaciós Alap
Grant numbers ÚNKP-22-2-SZTE-200
References
Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/13-1 számú előírása a húskészítményekről és egyes előkészített húsokról (48/2016. (VII. 18) FM rendelet a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról).
Csanádi J., Zsarnóczay G., Bencsik D. (2019): Élelmiszertechnológiák, 1. kötet, Állati eredetű nyersanyagot feldolgozó élelmiszertechnológiák. Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar Élelmiszermérnöki Intézet, Szeged. http://eta.bibl.u-szeged.hu/2192/ (2023. 11. 18.)
Dióspatonyi I. (2017): A húsfeldolgozás technológiája. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapest.
Erdei B., Kulcsár T., Zsótér B., Mihalkó J. (2023): Virsli vásárlási és fogyasztási szokások (kérdőív). <https://docs.google.com/forms/d/1qXPJg59A8-qrQ8KGeqRzs27Kzk09HFZ1gPwwoaxrV8g/
viewform> (2023. 11. 18.)
Hofmeister-Tóth Á. (2017): A fogyasztói magatartás alapjai. Akadémiai Kiadó, Budapest.
Horváth H. Zs., Szabó P. B., Véha A. (2016): Investigation of wheat grits during storage. Acta Universitatis Sapientiae Alimentaria, 9 (1): 41–49. https://doi.org/10.1515/ausal-2016-0004
Magyar Z., Véha A., Szabó P. B. (2020): Examination of milling technological properties of different wheat varieties. Progress in Agricultural Engineering Sciences, 16 (S1): 75–86. https://doi.org/10.1556/446.2020.10008
Nábrádi Z., Kovács S., Szakály Z. (2017): A húsfogyasztási szokások összefüggése az evési attitűdökkel a fiatal felnőtt korosztályban. Marketing & Menedzsment, 51 (EMOK klsz): 75–84.
OECD-FAO (2022): Agricultural Outlook 2022-2031. OECD Publishing, Párizs.
Smith, E. R., Mackie, D. M., Claypool, H. M. (2016): Szociálpszichológia. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest.
Szabó B., Čolović, R., Sredanović, S., Filipović S., Kormanjoš, Š., Spasevski, N., Gyimes E. (2013): Effects of addition of carp meat on hardness of rat feed pellets. Food & Feed Research, 40 (1): 43–51.
Szabó P. B. (2013): Kernel hardness and dough reological investigation on different wheat varieties. Analecta Technica Szegedinensia, 7 (1-2): 59–63. https://doi.org/10.14232/analecta.2013.1-2.59-63
Véha A., Szabó P. B., Gyimes E. (2012): Peritec technology to reduce fusarium toxin contamination in the milling technology. Analecta Technica Szegedinensia, 6 (1-2): 131–136.
Vida V., Szakály Z. (2023): Sertéshús és sertéshúskészítmények fogyasztási szokásai, trendjei. Táplálkozásmarketing, 10 (1): 81–97. https://doi.org/10.20494/TM/10/1/6
Vida V., Szűcs I. (2016): Társadalmi-kulturális kérdések és a tradíciók szerepe a sertéshúsfogyasztásban. Táplálkozásmarketing, 3 (2): 79–89. https://doi.org/10.20494/TM/3/2/6