A kisüzemi tejtermelés életképességi kérdései
Main Article Content
Absztrakt
A tejtermelő szarvasmarha ágazat gazdasági nehézségei és azok megoldásai nagyüzemi és kisgazdasági szinteken nem ugyanazok. Jelen esetben egy tejtermelő szarvasmarhatartással foglalkozó családi kisgazdaságot terveztünk. A kalkuláció során számításba vettük a kisgazdaságok sajátosságait, a gazdaság teljes gazdasági tervét felállítottuk, figyelembe véve az összes kiadást és bevételt. A számításainkból kimutattuk, miként alakulnak a különböző gazdasági mutatók egy háromfős családi gazdaságban. A magyartarka állatállomány 15 tehénből és azok szaporulatából áll. Fő bevételi forrás a nyerstej eladása. Az ágazat alacsony jövedelmezősége további kutatásokra ad okot, megvizsgálva, hogy miként lehet az ágazati bevételt növelni az adott termelési paraméterek mellett. A hozzáadott érték növelésében és újfajta értékesítési csatornák felkutatásában látjuk a megoldást a jövőre nézve, a hosszú távú fenntarthatóság érdekében.
Letöltések
Article Details
Hivatkozások
Az 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről. <https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1000052.fvm> (2022.07.06.)
Benedek Zs. (2014): A rövid ellátási láncok hatásai. Összefoglaló a nemzetközi szakirodalom és a hazai tapasztalatok alapján. Műhelytanulmányok MT-DP-2014/8. MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság-tudományi Intézet. Budapest.
Engle, N. H. (1941): Measurement of Economic and Marketing Efficiency. Journal of Marketing, 5 (4): 335–349. https://doi.org/10.1177/002224294100500402
Fogarasi J., Zubor-Nemes A. (2017): A tőkeszerkezet hatása az agrárgazdasági teljesítményre. Statisztikai Szemle, 95 (4): 407–422. https://doi.org/10.20311/stat2017.04.hu0406
Hingyi H. (2002): A tejtermelés ökonómiai elemzése a Közép-dunántúli Régió különböző ágazati méretű gazdaságaiban. Doktori (PhD) értekezés. Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, Mosonmagyaróvár.
Horváth J., Komarek L. (2016): A világ mezőgazdaságának fejlődési tendenciái. Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági kar, Hódmezővásárhely.
Kapronczai I. (2011): A magyar agrárgazdaság napjainkban. Gazdálkodás, 55 (7): 615–628. https://doi.org/10.22004/ag.econ.119939
Kőműves Zs., Lukács B. (2015): Kisüzemi tej és tejtermékek előállítását befolyásoló tényezők vizsgálata. Acta Scientiarum Socialium, 2015 (44): 67–79.
Merényi I., Scheider F. (1999): A tej és termelése. Gazda Kiadó, Budapest.
Siklósi Á. (2009): Hatékonysági, jövedelmezőségi vizsgálatok és azok számviteli összefüggései az élelmiszeriparban. PhD értekezés. Debreceni Egyetem, Debrecen.
Szabó D. (2014): A rövid ellátási láncban rejlő lehetőségek és veszélyek Magyarországon. <https://ageconsearch.umn.edu/record/206848/> (2023.04.06.)
Szűcs I., Kovács K., Vántus A. (2007): A tejtermelés szervezése és ökonómiája. In: Nábrádi A., Pupos T., Takácsné György K. (szerk.): Üzemtan II. 8, Debreceni Egyetem Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar, Debrecen. 212–240.