A rovarok hasznosítása a fogyasztók szemszögéből – szakirodalmi áttekintés

Main Article Content

Kovács Krisztina
Szűcs Róbert Sándor

Absztrakt

Tanulmányunk a rovarok fogyasztói hasznosításának aspektusait vizsgálja Európában, különös tekintettel a rovarokat új élelmiszerként elfogadó négy fajra: közönséges lisztbogár, keleti vándorsáska, házi tücsök és alombogár. Elemzésünk során kiemelt figyelmet fordítunk ezek tápértékére, alacsony zsír- és rosttartalmukra, valamint a hagyományos állattartáshoz képest jelentős környezetvédelmi előnyeikre. Tanulmányunk rámutat, hogy bár a rovarfogyasztás Európában viszonylag új, globálisan elterjedt és elfogadott. A rovarok étkezési célú felhasználása számos társadalmi és kulturális akadályt is felvet, melyek leküzdése kulcsfontosságú a szélesebb körű elfogadás érdekében. Az elfogadást támogató jogszabályi környezet kiemelten fontos, beleértve az élelmiszerbiztonsági előírásokat és a megfelelő címkézést.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Kovács, Krisztina, és Róbert Sándor Szűcs. 2024. „A Rovarok hasznosítása a fogyasztók szemszögéből – Szakirodalmi áttekintés”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 19 (1-2):119-30. https://doi.org/10.14232/jtgf.2024.1-2.119-130.
Rovat
Fenntarthatóság és alkalmazkodás

Hivatkozások

Agrárminisztérium (2023): Élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatás módosítása. <https://kormany.hu/dokumentumtar/elelmiszerekkel-kapcsolatos-tajekoztatas-modositasa> (2024.04.06.)

Antonovits B. D., Fehér I., Kun R., Sárospataki M., (2018): Rovartermékek marketinglehetőségeinek vizsgálata közösségi média alapú online attitűdfelmérés segítségével, Magyar Rovaripari Konferencia Absztraktkötet. <https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/greenfo.hu/wp-media-folder-greenfo/wp-content/uploads/dokumentumtar/i-magyar-rovaripari-konferencia-abszraktkotet.pdf#page=26> (2024.04.06.)

Armstrong, M. (2021): The Growing Buzz Around Edible Insects. <https://www.statista.com/chart/25740/edible-insect-market-value-forecast/> (2024.03.28.)

Baiano, A. (2020): Edible insects: an overview on nutritional characteristics, safety, farming, production technologies, regulatory frame-work, and socio-economic and ethical implications. Trend Food Science & Technology, 100 (June): 35–50. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2020.03.040

Barócz Zs. (2023): Prof. Dr. Bardócz Zsuzsanna. <https://www.youtube.com/watch?v=RqS3qhy9La8> (2024.03.25.)

Courtenay, M., Church, J. C., Ryan, T. J. (2000): Larva therapy in wound management. Journal of the Royal Society of Medicine; 93 (2). https://doi.org/10.1177/014107680009300206

Jantzen da Silva, L. A., Menegon de Oliveria, L., da Rocha, M., Prentice, C. (2020): Edible insects: An alternative of nutritional, functional and bioactive compounds. Food Chemistry, 311 (1 May 2020): 126022. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.126022

Deloitte (2019a): What do you think about the taste of insects? <https://www.statista.com/statistics/957815/associations-with-the-taste-of-insects-in-the-netherlands/?locale=en> (2024.04.06.)

Deloitte (2019b): Have you ever eaten insects? <https://www.statista.com/statistics/779040/frequency-of-eating-insects-in-the-netherlands/> (2024.04.04.)

Deloitte (2022): Alternative Proteins - A reality check. <https://www2.deloitte.com/nl/nl/pages/consumer/articles/alternative-proteins.html> (2024.04.06.)

Deloitte. (2019c): If the price is no obstacle and the insects are tasty, to what extent are you willing to regularly eat insects? <https://www.statista.com/statistics/779045/willingness-to-eat-insects-in-the-netherlands/> (2024.04.06.)

Európai Unió Hivatalos Lapja (2021): A Bizottság (EU) 2021/882 végrehajtási rendelete (2021. június 1.) a szárított Tenebrio molitor lárva (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti, új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról. <https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=celex%3A32021R0882#ntr3-L_2021194HU.01001601-E0003> (2024.04.04.)

Európai Unió Hivatalos Lapja (2021b): A Bizottság (EU) 2021/1975 végrehajtási rendelete (2021. november 12.) a fagyasztott, szárított és por formában lévő Locusta migratoria (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti, új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról. <https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=celex%3A32021R1975> (2024.04.04.)

Európai Unió Hivatalos Lapja (2022): A Bizottság (EU) 2022/169 végrehajtási rendelete (2022. február 8.) a közönséges lisztbogár fagyasztott, szárított és por formában lévő lárvája (Tenebrio molitor lárva) (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti, új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról. <https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=uriserv%3AOJ.L_.2022.028.01.0010.01.HUN&toc=OJ%3AL%3A2022%3A028%3ATOC> (2024.04.04.)

Európai Unió Hivatalos Lapja (2022b): A Bizottság (EU) 2022/188 végrehajtási rendelete (2022. február 10.) a fagyasztott, szárított és por formában lévő Acheta domesticus (EU) 2015/2283 európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti, új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról. <https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=celex%3A32022R0188> (2024.04.04.)

Európai Unió Hivatalos Lapja (2023): A Bizottság (EU) 2023/58 végrehajtási rendelete (2023. január 5.) a fagyasztott, pépesített, szárított és por formában lévő Alphitobius diaperinus-lárvák (alombogárlárvák) új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és az (EU) 2017/2470 végrehajtási rendelet módosításáról. <https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32023R0058> (2024.04.04.)

Eurostat (2021): Kicsi a rovar, de távolról sem jelentéktelen! Az EU engedélyezi a rovarok élelmiszerként való hasznosítását. <https://ec.europa.eu/newsroom/sante/items/712990/hu> (2024.03.28.)

Fehér I. (2018): Lehetséges marketing stratégia az ehető rovarok fogyasztásának növelése érdekében. Magyar Rovaripari Konferencia Absztraktkötet. <https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/greenfo.hu/wp-media-folder-greenfo/wp-content/uploads/dokumentumtar/i-magyar-rovaripari-konferencia-abszraktkotet.pdf#page=26> (2024.03.28.)

Gere A. (2018): Az entomofágia fogyasztói megítélése. Gátak és lehetőségek. Magyar Rovaripari Konferencia Absztraktkötet. <https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/greenfo.hu/wp-media-folder-greenfo/wp-content/uploads/dokumentumtar/i-magyar-rovaripari-konferencia-abszraktkotet.pdf#page=26> (2024.03.28.)

Insight Tech. (2021): Share of consumers who have tried insects as foods in Japan as of October 2021, by age. <https://www.statista.com/statistics/1289224/japan-share-consumer-eat-insect-based-foods-by-age/> (2024.03.28.)

International Platform of Insects for Food and Feed. (2019): Estimated production volume of insect protein for food and feed in Europe from 2018 to 2025 (in 1,000 metric tons). <https://www.statista.com/statistics/1148059/forecast-of-insect-protein-production-in-europe-food-and-feed/> (2024.03.22.)

Ipiff (2024): EU Legislation – General Overview. <https://ipiff.org/insects-eu-legislation-general/> (2024.03.28.)

Jongema, Y. (2017): Worldwide list of recorded edible insects. <https://www.wur.nl/upload_mm/8/a/6/0fdfc700-3929-4a74-8b69-f02fd35a1696_Worldwide%20list%20of%20edible%20insects%202017.pdf> (2024.03.25.)

Kasza Gy., Izsó T., Szakos D. (2018): Rovarok terítéken az Európai Unióban és Magyarországon. Magyar Rovaripari Konferencia Absztraktkötet. <https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/greenfo.hu/wp-media-folder-greenfo/wp-content/uploads/dokumentumtar/i-magyar-rovaripari-konferencia-abszraktkotet.pdf#page=26> (2024.03.28.)

Kovács E., Gere A. (2018): Tudatalatti tényezők hatása a rovarevés fogyasztói elfogadására. I. Magyar Rovaripari Konferencia Absztraktkötet, <https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/greenfo.hu/wp-media-folder-greenfo/wp-content/uploads/dokumentumtar/i-magyar-rovaripari-konferencia-abszraktkotet.pdf#page=26> (2024.03.28.)

Marcadé, S. (2021): Un Français sur cinq se dit prêt à manger des insectes <https://fr.yougov.com/consumer/articles/39524-1-francais-sur-5-se-dit-pret-manger-des-insectes?redirect_from=%2Fnews%2F2021%2F11%2F19%2F1-francais-sur-5-se-dit-pret-manger-des-insectes%2F> (2024.04.04.)

McCarthy, N. (2018): Edible Insects Are Coming To A Menu Near You. <https://www.statista.com/chart/14574/edible-insects-are-coming-to-a-menu-near-you/> (2024.04.04.)

Mézes M. (2018): Rovarfehérje felhasználásának lehetőségei a gazdasági állatok takarmányozásában Magyar Rovaripari Konferencia Absztraktkötet <https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/greenfo.hu/wp-media-folder-greenfo/wp-content/uploads/dokumentumtar/i-magyar-rovaripari-konferencia-abszraktkotet.pdf#page=26> (2024.04.04.)

Nébih (2016): Fenntartható állati fehérjék nyomában, <https://portal.nebih.gov.hu/-/fenntarthato-allati-feherjek-nyomaban-nebih-elelmiszer-tudomany-rovareves-rovarfogyasztas-rovar> (2024.03.25.)

Niwa, R., Nishimura, T. (2017): Assembly of insect hormone enthusiasts at Nasu Highland, Japan: Report of the 3rd International Insect Hormone (21st Ecdysone) Workshop, 23 (1): 16–21. https://doi.org/10.1111/gtc.12543

Research and Markets (2018): Edible insect and insect protein market in Mexico from 2018 to 2023 (in million U.S. dollars). <https://www.statista.com/statistics/974984/edible-insect-protein-market-value-mexico/> (2024.03.28.)

Riberio, J. C., Cunha, L. M., Sousa-Pinto, B., Fonseca, J. (2019): Potential Allergenic Risks of Entomophagy.<https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-22522-3_7> (2024.03.25.)

Statista. (2021): In the future, would you be willing to replace meat with insects and insect derivates? <https://www.statista.com/statistics/1258841/willingness-to-replace-meat-consumption-with-insects-and-insect-derivates/> (2024.03.25.)

Tan, H. S. G., Fischer, A. R. H., Tinchan, P., Stieger, M., Steenbekkers, L. P. A., van Trijp, H. C. M. (2015): Insects as food: Exploring cultural exposure and individual experience as determinants of acceptance. Food Quality and Preference, 42 (June 2015): 78–89. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2015.01.013

Tao, J., Li, Y. O. (2018): Edible insects as a means to address global malnutrition and food insecurity issues, Food Quality and Safety, 2 (1): 17–26. https://doi.org/10.1093/fqsafe/fyy001

Tudatos Vásárlók (2023): Ha ezt kell enni, még azok is kiakadnak, akik védenék a bolygót. <https://tudatosvasarlo.hu/tudatos-vasarlok-kiakadnak-rovarfogyasztas/> (2024.03.25.)

Verbeke, W. (2015): Profiling consumers who are ready to adopt insects as a meat substitute in a Western society. Food Quality and Preference, 39 (January 2015): 147–155. https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2014.07.008

Zimian, D., Yonghua, Z, Xiwu, G. (1997): Medicinal insects in China. Ecololgy of Food and Nutrition, 36 (2-4): 209–220. https://doi.org/10.1080/03670244.1997.9991516