Kivitermesztés hazánkban Realitás vagy csupán álom?
Main Article Content
Absztrakt
Egyre inkább elterjedőben van Magyarországon a külföldről származó gyümölcsfák, illetve cserjék termesztése. Ezen belül is a kivi az, amelyik napjainkban szinte a semmiből nőtte ki magát. A növénnyel már az 1980-as években kísérleteztek hazánkban, azonban megfelelő információk hiányában nem volt sikeres a próbálkozás. Az áttörést 2016-ban a becsehelyi ültetvény érte el, amikor ott már kereskedelmi mennyiségű gyümölcs termett. Az ezekről szóló hírek keltették fel érdeklődésünket a téma iránt. Kutatásunk során interjút készítettünk kivi-termelőkkel, a növény termesztésének hazai gyakorlatának feltérképezése céljából. Emellett kvalitatív kutatásként kérdőívvel mértük fel a kivi fogyasztási szokásainak megismeréséhez. A felméréseknek köszönhetően átfogó képet kaphattunk termelő és vásárlói oldalról is. Az interjúk során megismerhettük a résztvevők kivitermesztésének okát, a fő előnyeit, termesztési praktikákat. Kérdőíves felmérésünk során pedig összetett képet kaptunk a fogyasztással kapcsolatosan.