The physiological effects of fish consumption

Why should we consume fish on a regular basis?

Authors

  • Eszter Ács Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar
  • Brigitta Zsótér

DOI:

https://doi.org/10.14232/analecta.2018.2.45-50

Keywords:

fish consumption, health, omega 3 fatty acid

Abstract

Fish contains nutrients which are essential for our organism, vitamins (for example: A; B1; B2; D), minerals and various unsaturated and polyunsaturated fatty acids (for example: Omega 3 fatty acid). The latest cannot be produced by our organism, but indispensable to its normal operation. There is literature on its various effects on the brain, immune system, and it is widely known that it plays a significant role in preventing cardiovascular diseases, since due to its anti-inflammatory effect it is able to cure inflammations on the vascular walls. Omega 3 fatty acids appear mainly in marine phytoplankton and in sea fish in large quantity. We can see that our organism would need regular fish consumption. Researches show that one should take 1 gram of Omega 3 fatty acid on a daily basis. Experts state that fish is one of the indispensable conditions of a healthy diet, so we should consume fish twice a week. Despite the fact that fish is delicious and healthy, it is not part of our everyday menu. The ideal consumption of oily fish would be more than 15 kg/capita/year, but in Hungary this is hardly 4 kg/capita/year.

Downloads

Download data is not yet available.

References

[1] Lehota J. (2006): Az élelmiszerfogyasztással kapcsolatos észlelt kockázatok és kockázatkezelési alternatívák, Élelmiszer, táplálkozás és marketing, 3.(1).
[2] Kiss M., Szakály Z., Soós M., Kontor E. (2016): Az egészségtudatosság megjelenése a magyar lakosság táplálkozási szokásaiban korcsoportonként, In: Bíró L., Gelencsér É., Lugasi A., Rurik I.(szerk.) A 60 éves Magyar Táplálkozástudományi Társaság XLI. vándorgyűlése: Program és az előadások kivonatai, Esztergom, Magyarország, 2016.10.06-2016.10.08. Budapest: Magyar Táplálkozástudományi Társaság, p. 38.
[3] Zsótér B., Császár V. (2013): Examination of the socio-economic effects of a large food company in the South Hungarian plain on a given settlement. In: Ubreziová I, Horska E (szerk.): Modern Management in the 21st Century: Theoretical and practical issues. Nitra: Slovak University of Agriculture, 2013. pp. 359-385.
[4] Zsótér B., Túri I. (2017): Economical calculations related to a smoking technology investment of a pork processing plant. ANNALS OF FACULTY OF ENGINEERING HUNEDOARA - INTERNATIONAL JOURNAL OF ENGINEERING 15: (4) pp. 57-61.
[5] Zsótér B., Kaliczka R. (2014): Examinations carried out in relation to the shopping habits and satisfaction of costumers in the shops of Coop Szeged Ltd. REVIEW OF FACULTY OF ENGINEERING ANALECTA TECHNICA SZEGEDINENSIA 8: (1) pp. 38-41.
[6] Szakály Z. (2017): Élelmiszer-marketing, Akadémiai Kiadó, Budapest.
[7] Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (2000)
[8] Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (2018)
[9] Zsótér B., Ács E. (2018): Jelenkori társadalmi és gazdasági folyamatok (2018.) VIII. évf. 1-2 szám, pp 107-113
[10] Lehota J. (2001): Marketingkutatás az agrárgazdaságban. Budapest, Mezőgazdasági Kiadó.
[11] Malhotra N. K. (2008): Marketingkutatás, Akadémiai Kiadó, Budapest.
[12] Sajtos L., Mitev A. SPSS kutatási és adatkezelési kézikönyv. Budapest, Alinea Kiadó, 2007.
[13] Huzsvai L., Vincze Sz. (2012): SPSS-könyv. Debrecen, SENECA BOOKS Kiadó.
[14] Jánosa A. (2007): Adatelemzés számítógéppel. Budapest, Perfekt Kiadó.
[15] Gál J., Németh M., Vincze-Lendvai E. (2010): Bébiétel vásárlási és fogyasztási szokások Sándorfalván. In: Csépe A., Papp-Váry Á. F. (szerk.) EMOK 2010 - Új marketing világrend: a Magyar Marketing Szövetség Marketing Oktatók Klubja 16. országos konferenciája. 1038 p. Konferencia helye, ideje: Budapest, Magyarország, 2010.08.26-2010.08.27. Budapest: Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, 2010. pp. 295-299. (ISBN:978-963-88943-1-1)
[16] Panyor Á. (2017): A magyar élelmiszergazdaság jellemzői és kihívásai a XXI. században. JELENKORI TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI FOLYAMATOK XII:(3) pp. 107-112.
Eszter Ács is supported by the UNKP-18-1 New National Excellence Program of the Ministry of Human Capacities.

Downloads

Published

2018-12-05

How to Cite

Ács, E., & Zsótér, B. (2018). The physiological effects of fish consumption: Why should we consume fish on a regular basis?. Analecta Technica Szegedinensia, 12(2), 45–50. https://doi.org/10.14232/analecta.2018.2.45-50

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)