A pálinka előállításával kapcsolatos jogszabályváltozások (2010) - előállítási feltételek, adózási kötelezettségek - hatásainak vizsgálata a gyakorlatban

Main Article Content

Zsótér Brigitta
Molnár Anikó

Absztrakt

Kutatásunk témája a pálinka előállítás terén a 2010-ben bevezetett jogszabályváltozások - előállítási jogosultság további engedményezése, jövedéki termékekre vonatkozó adójogszabályok változása - hatásainak vizsgálata a gyakorlatban. Kérdőíves vizsgálatot végeztünk a bérfőzetőkkel, hogyan vélekednek a meghozott rendeletekről, valamint mennyiben befolyásolta ez főzetői szokásukat. A primer kutatáshoz tartozik 5 interjú, amit a témában szakmailag jártasabb személyekkel készítettünk. A bér- és kereskedelmi fözdék üzemeltetői, illetve a magánfözők kifejtették véleményüket, és megosztották velünk az utóbbi 4 év tapasztalatait. A 43 hektoliterfok mértékig bevezetett 0 forintos adófizetési kötelezettség pozitív hatással volt a bérfőzésre. A magánfözés engedélyezése megosztotta a bérfőzetők véleményét, viszont a fözdék üzemeltetői rámutattak a bejelentési kötelezettség hiányára, ami negatív következményeket vonhat maga után. 

Letöltések

Article Details

Hogyan kell idézni
Zsótér, Brigitta, és Anikó Molnár. 2015. „A pálinka előállításával Kapcsolatos jogszabályváltozások (2010) - előállítási feltételek, adózási kötelezettségek - hatásainak vizsgálata a Gyakorlatban”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 10 (2):35-52. https://doi.org/10.14232/jtgf.2015.2.35-52.
Folyóirat szám
Rovat
Hungarikumok, táplálkozás, fogyasztói szokások