A pálinka előállításával kapcsolatos jogszabályváltozások (2010) - előállítási feltételek, adózási kötelezettségek - hatásainak vizsgálata a gyakorlatban
Main Article Content
Absztrakt
Kutatásunk témája a pálinka előállítás terén a 2010-ben bevezetett jogszabályváltozások - előállítási jogosultság további engedményezése, jövedéki termékekre vonatkozó adójogszabályok változása - hatásainak vizsgálata a gyakorlatban. Kérdőíves vizsgálatot végeztünk a bérfőzetőkkel, hogyan vélekednek a meghozott rendeletekről, valamint mennyiben befolyásolta ez főzetői szokásukat. A primer kutatáshoz tartozik 5 interjú, amit a témában szakmailag jártasabb személyekkel készítettünk. A bér- és kereskedelmi fözdék üzemeltetői, illetve a magánfözők kifejtették véleményüket, és megosztották velünk az utóbbi 4 év tapasztalatait. A 43 hektoliterfok mértékig bevezetett 0 forintos adófizetési kötelezettség pozitív hatással volt a bérfőzésre. A magánfözés engedélyezése megosztotta a bérfőzetők véleményét, viszont a fözdék üzemeltetői rámutattak a bejelentési kötelezettség hiányára, ami negatív következményeket vonhat maga után.