Tölgytermés előkezelések hatásának vizsgálata a makkliszt szenzoros értékelésével

Main Article Content

Migaskó Helga Szilvia
Ecseri Károly

Absztrakt

Vizsgálatunkban az egykoron ínségételként is használt kocsányos tölgy (Quercus robur) makkjának előkezelését végeztük el különböző eljárásokat alkalmazva (hamuban pirítás, fagyasztás, elősütés, forrázás), a magban található tannintartalom csökkentése céljából. A megőrölt magtételekből sütött lepényeket ezt követően organoleptikus bírálatban értékeltük 32 bíráló segítségével. Az alkalmazott kezelések közül a legrosszabb értékeket a hamuban kezelt termések mutatták. Ezt az eredményt a vizsgált öt paraméter közül háromban (szín, keménység, nedvesség) a statisztikai adatok is alátámasztották. A másik két szempont esetében (illat, utóíz) szignifikáns differenciát nem tapasztalunk. Ebben a kísérletben nem volt különbség a bírálók nemére, életkorára és iskolai végzettségére vonatkozóan sem az egyes kezelések között.

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Migaskó, Helga Szilvia, és Károly Ecseri. 2019. „Tölgytermés előkezelések hatásának vizsgálata a Makkliszt Szenzoros értékelésével”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 14 (2):91-97. https://doi.org/10.14232/jtgf.2019.2.91-97.
Folyóirat szám
Rovat
Agrártudomány, élelmiszertudomány