Különböző szemcseméretű durum darák színjellemzőinek és hamutartalmának vizsgálata

Main Article Content

Horváth Zsuzsanna

Absztrakt

A durum búzából készült darák egyik fontos minőségi jellemzője a szín, hiszen ezekből tojás hozzáadása nélkül készítenek tésztát. Munkánk során azt vizsgáltuk, hogyan befolyásolja a durum búzából készült őrlemények műszerrel mért színjellemzőit, illetve hamutartalmát a szemcseméret. Elemeztük továbbá a hamutartalom és a színjellemzők összefüggését. A szín jellemzésére a CIELab színtérben értelmezett L*, a*, b* színkoordinátákat alkalmaztuk. A méréseket Hunter MiniScan színmérő műszerrel végeztük. Megállapítottuk, hogy a színjellemzőket szignifikánsan (p<0,01) befolyásolja a szemcseméret. L* koordináta csökken, a* és b* koordináta, illetve YI sárgasági index nő a szemcseméret növekedésével. Az eredmények azt is mutatták, hogy a hamutartalom és az egyes színjellemzök között szignifikáns (p<0,05) lineáris kapcsolat van. 

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Horváth, Zsuzsanna. 2017. „Különböző szemcseméretű Durum darák színjellemzőinek és hamutartalmának vizsgálata”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 12 (3):153-60. https://doi.org/10.14232/jtgf.2017.3.153-160.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok