Különböző szemcseméretű durum darák színjellemzőinek és hamutartalmának vizsgálata
Main Article Content
Absztrakt
A durum búzából készült darák egyik fontos minőségi jellemzője a szín, hiszen ezekből tojás hozzáadása nélkül készítenek tésztát. Munkánk során azt vizsgáltuk, hogyan befolyásolja a durum búzából készült őrlemények műszerrel mért színjellemzőit, illetve hamutartalmát a szemcseméret. Elemeztük továbbá a hamutartalom és a színjellemzők összefüggését. A szín jellemzésére a CIELab színtérben értelmezett L*, a*, b* színkoordinátákat alkalmaztuk. A méréseket Hunter MiniScan színmérő műszerrel végeztük. Megállapítottuk, hogy a színjellemzőket szignifikánsan (p<0,01) befolyásolja a szemcseméret. L* koordináta csökken, a* és b* koordináta, illetve YI sárgasági index nő a szemcseméret növekedésével. Az eredmények azt is mutatták, hogy a hamutartalom és az egyes színjellemzök között szignifikáns (p<0,05) lineáris kapcsolat van.