A pálinkakészítés talajvédelmi kihívásai

Main Article Content

Barczi Attila
Nagy Valéria

Absztrakt

A pálinka Magyarországon a Hungarikum Bizottság döntése értelmében 2013. márciusa óta hungarikumnak minősül. A pálinkakészítés (erjesztés és lepárlás) melléktermékeként 1 hlf alkohol előállítása során -27,5 liter cefremoslék (kierjesztési és lepárlási maradék) keletkezik, amelynek beltartalmi tulajdonságai lehetővé teszik a további - mezőgazdasági célú - hasznosítását, bizonyos feltételekkel tehát a termőföldre történő kihelyezés is megvalósítható. Kémiai tulajdonságait tekintve a cefremoslék erősen savas kémhatású, jelentős K és P tartalommal bír, továbbá a lepárlási technológiából eredően előfordulhat fémtartalom is, amely korlátozó tényező lehet a termőföldi hasznosításnál. Laboratóriumi vizsgálatok, valamint helyszíni talajvizsgálatok segítségével meghatározható az a kihelyezhető mennyiség, amely környezet- és talajvédelmi szempontból nem jelent kockázatot, ugyanakkor a növénytáplálást is szolgálja. A termőföldre történő kihelyezés korlátai a pálinkakészítés melléktermékének tekintetében tehát a cefremoslék beltartalmi mutatói, azonban problémát jelent még a késő őszi és téli tilalmi időszak, amikor pálinkakészítés még zajlik, de a cefremoslék a fagyott talajra már nem helyezhető ki. 

Letöltések

Letölthető adat még nem áll rendelkezésre.

Article Details

Hogyan kell idézni
Barczi, Attila, és Valéria Nagy. 2017. „A pálinkakészítés talajvédelmi kihívásai”. Jelenkori Társadalmi és Gazdasági Folyamatok 12 (3):13-19. https://doi.org/10.14232/jtgf.2017.3.13-19.
Folyóirat szám
Rovat
Tanulmányok