Festőnők (ön)arcképei a 16–17. századi Itáliából - Vígh, Éva (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2023)
Az esszé célkitűzése, hogy három festőnő, Sofonisba Anguissola, Lavinia Fontana, Artemisia Gentileschi (ön)arcképei segítségével vázoljam fel a reneszánsz és barokk kori nők érvényesülési és önkifejezési módjait a festészetben. A művelődéstörténeti vizsgálódások lehetséges útjai meglehetősen összetettek, így mozaikszerűen felidézett művészet-, irodalom-, társadalom-, és mentalitástörténeti utalásokkal kívántam az összefüggésekre rávilágítani.