Szentek és céhek : Vallásos képek, jelek, szimbólumok céhemlékeken, céhjelvényeken - Grafik, Imre (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2023)
A céhek tagjainak a vallásos élettel kapcsolatos kötelezettségeiről az ország legkülönbözőbb területeiről több és különböző időszakokból származó híradásunk is van. A céhjelvények köréből többes vallási vonatkozásukkal kiemelhető értéket képviselnek a változatos céhzászlók, melyek a céhek legszentebb jelvényei voltak, s amelyeken gyakori a védőszentek ábrázolása. A céhek zászlókészítési kötelezettségét a XVIII. század közepétől szinte minden kiváltságlevél előírta. A céhzászlók többnyire nem tartoztak a művészi alkotások csúcsteljesítményei közé. Vallásos képek, jelek, szimbólumok más céhes tárgyakon is találhatók, úgymint: gyertyatartók, céhpecsétek, céhládák, szállásjelvények, céhiratok. Ezekre hoz példákat a tanulmány.