Edward William Cole, Ausztrália utópistája - Cséplő, Noémi (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2024)
Edward William Cole aranyásóból lett Ausztrália egyik legnagyobb könyvkereskedője. Az ipari forradalom, a kitáguló világ, a kezdődő globalizáció gyermekeként lelkesen vallotta a tudás és a tudomány mindenhatóságát, folyamatosan képezte önmagát, könyvtárba járt, vitakörök tagjaként szívesen beszélgetett a társadalmi változásokról, technológiai vívmányokról. Írásai segítségével nemcsak a viktoriánus Ausztrália életébe, de az általa elképzelt jövőbe is betekintést nyerhetünk. Milyen gondolatok foglalkoztatták leginkább ezt a folyton tanulni vágyó férfit? Mit gondolt a világ jövőjéről, a technikai vívmányokról, társadalmi változásokról, és mindezek hatásáról az emberiség jövőjére? Mi valósult, valósulhatott meg elképzeléseiből? A válaszokat Cole saját írásaiban keresi a tanulmány szerzője, miközben 21. századi elemzéseken keresztül is vizsgálja a 19. század második felében született feltevéseket, jóslatokat.