Az átjárhatóság fogalmának jelentésrétegei Frenák Pál művészetében - Horváth, Nóra (Közösségi Kapcsolódások - tanulmányok kultúráról és oktatásról, 2021)
A híres magyar tánckoreográfus, Frenák Pál művészi világát kívánom bemutatni, aki negyven éve szoros spirituális kapcsolatban van Gilles Deleuze francia filozófus műveivel, és gyakran a művészetről is deleuze-i fogalmakban gondolkodik, ugyanakkor nem használ konkrét szövegreferenciákat a munkáiban. Az átjárhatóság esztétikai és etikai kritériummá vált az alkotásaiban, melynek szükségességét gyakran megemlíti. Frenák a kortárs táncélet egyik legizgalmasabb koreográfusa, aki a siketek és nagyothallók jelrendszerének energiáiból építkezve egy új és egyedi (organikus) mozgásnyelvet hozott létre.