A szárított fodormenta tárolási tapasztalatai
Main Article Content
Absztrakt
A frissen betakarított fodormenta leveleket fagyasztva szárítással és ún. kombinált szárítási módszerekkel, azaz infravörös-fagyasztva szárítással és meleg levegős-fagyasztva szárítással dehidráltuk. A szárított anyagokat lezárt polietilén csomagokba helyeztük és 4 hónapig szobahőmérsékleten, polcon és hűtőberendezésben tároltuk. A levelek színvizsgálata és illóolaj-tartalmának analizálása havi rendszerességgel történt. A színvizsgálati eredményekből megállapítottuk, hogy a szobahőmérsékleten megőrzött fodormenta levelek teljes színeltérése magasabb volt, mint a hűtőbe helyezett mintáké. Különösen magas színdifferenciát azonosítottunk a liofilizált mintáknál. A hűtőben és polcon tárolt fodormenta levelekből extrahált összillóolaj kinyerésekor megállapítottuk, hogy szignifikáns eltérés nincs a két tárolási kondíció között, viszont az illóolaj összetevők megőrzésében a hűtőberendezésben tárolt levelek kedvezőbb értékeket produkáltak. Az eredményeinket figyelembe véve azt javasoljuk, hogy az infravörös-fagyasztva szárítással tartósítsuk a fodormentát a költséges liofilizálás helyett és a szárított mintákat szobahőmérsékleten raktározzuk.
Letöltések
Article Details
Funding data
-
Magyar Tudományos Akadémia
Grant numbers Bolyai János Kutatási Ösztöndíj
Hivatkozások
Abd El-Aleem, W. H., Hamed, E. S. (2018): Effect of storage on the physical and chemical ingredients of Siwa mint (Mentha spicata L. cv. Siwa) plants. International Journal of Herbal Medicine, 6: 44–50.
Al-Tawaha, A., Al-Karaki, G., Massadeh, A. (2013): Comparative response of essential oil composition, antioxidant activity and phenolic contents spearmint (Mentha spicata L.) under protected soilless vs. open field conditions. Advances in Environmental Biology, 902–911.
Ayadi, M., Mabrouk, S. B., Zouari, I., Bellagi, A. (2014): Kinetic study of the convective drying of spearmint. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 13 (1): 1–7. https://doi.org/10.1016/j.jssas.2013.04.004
Choi, H. S., Sawamura, M. (2002): Effects of storage conditions on the composition of Citrus tamurana Hort. ex Tanaka (hyuganatsu) essential oil. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 66 (2): 439–443. https://doi.org/10.1271/bbb.66.439
Díaz-Maroto, M. C., Pérez-Coello, M. S., Gonzalez Vinas, M. A., Cabezudo, M. D. (2003): Influence of drying on the flavor quality of spearmint (Mentha spicata L.). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51 (5): 1265–1269. https://doi.org/10.1021/jf020805l
Fatouh, M., Metwally, M. N., Helali, A. B., Shedid, M. H. (2006): Herbs drying using a heat pump dryer. Energy Conversion and Management, 47 (15-16): 2629–2643. https://doi.org/10.1016/j.enconman.2005.10.022
Kaur, P., Kumar, S., Arora, S., Chawla, N., Singh, M. (2009): Influence of different drying techniques on quality of spearmint (Mentha spicata L.). Journal of Food Science and Technology (Mysore), 46 (5): 440–444.
Mohapatra, D., Giri, S. K., Prasad, S., Kar, A., Nema, P. K. (2014): Vacuum-microwave drying characteristics of spearmint leaves. Journal of Food Research and Technology, 2 (2): 87–92.
Nalawade, S. A., Ghiwari, G. K., Hebbar, H. U. (2019): Process efficiency of electromagnetic radiation (EMR)‐assisted hybrid drying in spearmint (Mentha spicata L.). Journal of Food Processing and Preservation, 43 (11): e14190. https://doi.org/10.1111/jfpp.14190
Nozad, M., Khojastehpour, M., Tabasizadeh, M., Azizi, M., Miraei Ashtiani, S. H., Salarikia, A. (2016): Characterization of hot-air drying and infrared drying of spearmint (Mentha spicata L.) leaves. Journal of Food Measurement and Characterization, 10 (3): 466–473. https://doi.org/10.1007/s11694-016-9325-0
Praszna, L. (2000): Mentafajok. In: Gyógy- és aromanövények. (Szerk.: Bernáth, J.) Mezőgazda Kiadó, Budapest, 426–432.
Rápóti, J., Romvári, V. (1972): Gyógyító növények. Medicina Kiadó, Budapest, 84–85, 132–133.
Rowshan, V., Bahmanzadegan, A., Saharkhiz, M. J. (2013): Influence of storage conditions on the essential oil composition of Thymus daenensis Celak. Industrial Crops and Products, 49: 97–101. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.04.029
Venskutonis, R., Poll, L., Larsen, M. (1996): Influence of drying and irradiation on the composition of volatile compounds of thyme (Thymus vulgaris L.). Flavour and Fragrance Journal, 11 (2): 123–128. https://doi.org/10.1002/(SICI)1099-1026(199603)11:2<123::AID-FFJ555>3.0.CO;2-1
Venskutonis, P. R. (1997): Effect of drying on the volatile constituents of thyme (Thymus vulgaris L.) and sage (Salvia officinalis L.). Food Chemistry, 59 (2): 219–227. https://doi.org/10.1016/S0308-8146(96)00242-7