Bethlen Farkas: Erdély története, 16. könyv: Báthory Gábor uralkodásának kezdete - Kasza, Péter (Antikvitás & Reneszánsz, 2023)
A rövid szemelvény Bethlen Farkas (1639–1679) erdélyi történetíró monumentális, Historia de rebus Transsilvanicis című műve utolsó, 16. könyvének szövegét tartalmazza. Bethlen ebben a könyvben az 1608–1609. év erdélyi eseményeit foglalja össze, vagyis Rákóczi Zsigmond lemondását, a fiatal Báthory Gábor trónra kerülését és uralmának első időszakát.