Zoo-szemlélet a barokk kori művelődésben:: Giovanni Bonifacio Szabad és mechanikus művészetek c. értekezése - Vígh, Éva (Antikvitás & Reneszánsz, 2023)
A tanulmány arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a középkori septem artes liberalest és a septem artes mechanicaet, valamint a reneszánsz egyik filozófiai alapját képező studia humanitatist megjelenítő ikonográfiai hagyományban mily módon jelenik meg az állatszimbolika. Ehhez egy barokk kori itáliai szerző, Giovanni Bonifacio L'arti liberali et mecaniche come siano state da gli animali irrationali à gli huomini dimostrate (A szabad és mechanikus művészetek, ahogyan azokat az értelemmel nem bíró állatok mutatták be az emberek számára) címmel 1628-ban megjelentetett értekezését vettem górcső alá, különös tekintettel – az állatszimbolikán túl – a forrásokra és azok barokk stílusra jellemző kombinálására.