Angelo Poliziano és humanista rajongói - Frazer-Imregh, Monika (Antikvitás & Reneszánsz, 2023)
Az alábbi forrásban Angelo Poliziano levelezése negyedik könyvének záródarabjait olvashatjuk (Epistulae 4, 9–13), kivétel nélkül az ő tollából, amelyeket kevésbé ismert 15. századi humanisták számára írt. Közülük kettő a verseit küldte el neki, a harmadik lelkes támogatója volt a humanizmus ügyének, a negyedik pedig Poliziano műveinek egyik első kiadója. E levelek alapján tanulságként leszűrhető, hogy az ékesszólást és az eleganciát a szinte ismeretlennek mondható levelezőtárs irányában sem nélkülözheti az igazi szónok, így Poliziano „apróságoknak”, nugáknak számító írásai is mintadarabjai lehetnének egy, a levélírást bemutató tankönyvnek.