Az aut jelentése Szerémi György emlékiratában - Szebelédi, Zsolt (Antikvitás & Reneszánsz, 2022)
Szerémi György 16. század közepén írt Epistola de perdicione regni Hungarorum című latin nyelvű műve számos szokatlan nyelvi jelenséget tartalmaz. Ezek közé tartoznak a nyelvi hungarizmusok, amikor egyes szavak vagy szókapcsolatok olyan tükörfordítások, amelyek idegnek a latin nyelv szellemétől, és így azok kizárólag a magyar nyelv alapján értelmezhetők. Jelen rövid tanulmányban a ‘vagy’ jelentésű latin aut szóról bizonyítom be, hogy az bizonyos helyzetben nyelvi hungarizmusként jelenik meg a szövegben.