Boccaccio nyomában? Tradíció és innováció a 16. századi mitográfiában (I) - Molnár, Annamária (Antikvitás & Reneszánsz, 2022)
Giovanni Boccaccio Genealogia deorum gentilium című, az antik istenségek családfáját megalkotó műve nem csupán amiatt kerülhet a kutatások látóterébe, mert saját korának rendkívüli, korábban nem látott irodalmi vállalkozása, hanem mert a 16. századi mitográfusok műveinek kiindulópontja, ihlető forrása is. Tanulmányomban, amelyet bevezetésnek szánok későbbi, a boccacciói mitográfia 16. századi utóéletét vizsgáló kutatásaimhoz, két, több szempontból is egymás ellenpólusának tekinthető szerzővel és mitográfiájával foglalkozom: Lilio Gregorio Giraldi De deis gentium, valamint Vincenzo Cartari Le imagini degli Dei degli Antichi c. művével. Megvizsgálom, hogyan viszonyulnak elődjük, Boccaccio munkájához, mennyire hűen követik őt, hol és miben kérdőjelezik meg értesüléseit, továbbá hogyan képesek a hagyományokkal összeegyeztetni saját célkitűzéseiket és innovatív törekvéseiket.