Antik és kortárs orvoslás és orvosok F. Petrarca Invective contra medicum című művében - Lázár, István Dávid (Antikvitás & Reneszánsz, 2022)
Petrarca invektívájának kiindulópontja egy levél volt, amelyet a betegeskedő pápának írt, és óvta az őt körülvevő, többségében sarlatán orvosoktól. A sürgölődő orvosok közül valakinek a kezébe került a levél, és ezen felháborodva az orvoslás védelmében Petrarcát és a költészetet gyalázó írást állított össze. Erre válaszolva a költő megsemmisítő támadást intéz az orvos ellen, aki nem átallotta az artes mechanicae közé sorolt medicinát elébe helyezni az artes liberales között szereplő rhetoricának, sőt a költészetnek is. Tanulmányomban azt mutatom be, hogy a szerző, akinek a véleménye kora orvosairól lesújtó, hogyan értékeli az antik orvostudományt és az antikvitás híres orvosait, valamint a tudományok hierarchiájának bemutatásával hogyan világít rá a költészet mindenek felett álló mivoltára.