Alexandros és a kariai Ada találkozása Curtius Rufus munkájában? Egy gondolatkísérlet - Munding, Márta (Antikvitás & Reneszánsz, 2022)
Diodóros, Strabón, Plutarchos és Arrhianos is beszámolt valamilyen formában arról, hogy Alexandros Kr. e. 334-ben egy nem pontosított helyszínen találkozott Karia korábbi uralkodónőjével, Adával, akit testvére, Pixódaros megfosztott hatalmától. A találkozás eredményeként Alexandros segítette Adát, és végül visszaültette őt uralmába. Két forrás, Plutarchos és Arrhianos arról is említést tett, hogy Ada fiává fogadta a makedón uralkodót. A főbb Alexandros-történetírók közül tehát egyedül Iustinus és Curtius Rufus nem szerepelteti munkájában Alexandros és Ada találkozását. Iustinus tudatosan döntött a kariai események kihagyása mellett, Curtius Rufus esetében azonban más a helyzet. Munkája első két könyve, amelyben többek között a kariai eseményekről is szólhatott, elveszett. Egy gondolatkísérlet keretében így arra a kérdésre keresem a választ, hogy Curtius Rufus szerepeltethette-e munkájának elveszett részében Alexandros és Ada találkozását, s ha igen, milyen információkat közölhetett a találkozásról, s milyet magáról Adáról.