„Farkas szőre színű szürke papírossal…”: Balásfi Tamás Csepregi iskolája - Ajkay, Alinka; Hargittay, Emil (Antikvitás & Reneszánsz, 2022)
Balásfi Tamás, a szabadszájúságáról híres katolikus hitvitázó 1616-ban Pozsonyban jelentette meg csaknem 500 oldal terjedelmű írását Csepregi iskola címen. Ezzel csatlakozik a néhány évvel korábbi nyugat-magyarországi csepregi hitvitabokorhoz. Bár ellenfeleit szélesebb körből meríti: a lutheránusokon kívül szót emel a kálvinisták és helyenként az ariánusok nézetei ellen is. Írásában számos Pázmány Péter-műre is hivatkozik, helyenként szó szerint vesz át belőlük idézeteket, s felfedi Pázmány álnevét is (Szyl Miklós). Bár Balásfi műve nem tűnt el teljesen az idők homályában, mintegy 25 példány maradt fenn belőle különböző könyvtárakban, volt recepciója is, újabb kiadása is megjelent (Eger, 1775), mégis, dolgozatunk az első részletesebb elemzése ennek a sok tekintetben egyedülálló műnek.