A sienai teve és a meztelen fecske: a lectio facilior csodálatos életéből - Máté, Ágnes (Antikvitás & Reneszánsz, 2022)
A tanulmány néhány sajátos másolási hibára hívja fel a figyelmet, amelyek E. S. Piccolomini Historia de duobus amantibus című munkájának kéziratos és nyomtatott hagyományában tűnnek fel. A szövegváltozatokban jelentkező, olykor szándéktalanul is humoros félreértések a másolási és szövegszedési folyamatok mentális és technikai mechanizmusaira hívják fel a figyelmet. A dolgozat címében feltűnő két fantasztikus állat is névtelen scribák tollán született, de sajnos nem jutottak szerephez egyetlen, a Historia szövegén alapuló nemzeti nyelvű fordításban sem.