Boccaccio és Christine de Pizan a híres nőalakokról: (De mulieribus claris és La Cité des Dames) - Tar, Ibolya (Antikvitás & Reneszánsz, 2022)
Christine de Pizan igen termékeny író, egyben a feminista irodalom egyik első képviselője. A nők védelmében írott La Cité des Dames című művében antik auktorok, illetve Boccaccio több, női hősöket bemutató műve, de főleg a De muleribus claris alapján válogat ki híres nőalakokat, de szerepüket és sorsukat merőben másképp értelmezi, mint az előképként szolgáló olasz humanista. A tanulmány bemutatja a La Cité des Dames szerkezetét, invenciózus felépítését, majd Dido és Lucretia példáján keresztül világítja meg Boccaccio és Christine de Pizan eltérő megközelítését.