Megjegyzések a Commentum Cornuti in Persium keletkezéstörténetéhez - Takács, László (Antikvitás & Reneszánsz, 2022)
A Persius szatíráihoz írt magyarázatokat tartalmazó Commentum Cornutit valamikor a kora középkor folyamán állította össze az ismeretlen szerkesztő. Tartalmi jegyek alapján nyilvánvaló, hogy a scholion-gyűjtemény nagyrészt ókori eredetű, mivel azonban ókori Persius-kommentár nem maradt ránk, bizonytalan, hogy a kompilátor milyen művekre támaszkodott. A tanulmány néhány scholion részletesebb elemzése révén azt igyekszik bizonyítani, hogy a középkori összeállító előtt legalább három, egymástól sem független kommentár szövege feküdhetett, és e három kommentárnak az egybeolvasztása révén jött létre a számos ismétlést és párhuzamosságot tartalmazó Commentum Cornuti.