A Komédia és a látomás mint irodalmi műfaj - Draskóczy, Eszter (Antikvitás & Reneszánsz, 2021)
A látomás (visio), a középkori irodalom e kedvelt műfaja megkerülhetetlen a Komédia forrásai között, mivel a mű alapsémáját nyújtja. Dante főművét – e tradíció perspektívájából – a látomásirodalom csúcsteljesítményének tarthatjuk, így látja a középkor irodalomtörténészeinek jelentős része, pl. Jacques Le Goff vagy Teodolinda Barolini. Jelen cikk a látomások és a túlvilági utazástörténetek néhány műfaji jellegzetességét járja körül, a dantei Komédia előzményeiként vizsgálva ezeket a szövegtípusokat.