A iuvenalisi narrátor nőgyűlöletéről - Gellérfi, Gergő (Antikvitás & Reneszánsz, 2021)
Iuvenalis majdnem 700 soros 6. szatíráját illetően a szakirodalomban újra és újra felbukkan a „nőellenes” jelző, mellyel nem csupán magát a szöveget, de annak narrátorát, sőt egyes esetekben magát a költőt is minősítik – ennek megfelelően a vers kutatástörténetének is visszatérő motívuma e jelző létjogosultságának kérdése. Ennek (felül)vizsgálatához a szatírát az invektíva célpontjait, azaz a címzett Postumus számára elrettentő példaként felsorolt nőket a középpontba állítva vizsgálom Iuvenalis más szövegeit is bevonva.