Egy kontinens névadójának boccacciói interpretációi: – Európa mitológiai alakként és földi halandóként - Molnár, Annamária (Antikvitás & Reneszánsz, 2024)
Jelen tanulmány kontinensünk névadójának, Európa föníciai királylány történetének különféle interpretációs lehetőségeit mutatja be Giovanni Boccaccio két latin nyelvű prózai művében, a Genealogia deorum gentiliumban, valamint a De mulieribus clarisban. Célom Európa példáján keresztül szemléltetni, milyen sajátosságokkal mesélhető el, és milyen változatos módokon intrepretálható lényegében ugyanaz a mitológiai történet eltérő célkitűzések, attitűdök és forrásfelhasználás mentén.