Testbeszéd és fiziognomikus jelek olvasata Andrea Mantegna Az Erény diadala című festményén - Vígh, Éva (Antikvitás & Reneszánsz, 2023)
Giovan Battista Della Porta fiziognómiai főműve előszavában megállapítja, hogy a fiziognómia nemcsak morálfilozófiai vélekedések tárgya és eszköze, de költők, festők és szobrászok sajátja is, amely segítségével az ábrázolt alak jellemét és érzelmeit közvetítik az értő olvasó/néző számára. E tanulmány célja a fiziognómiai jelek által magyarázott testbeszéd és a lélek művészi ábrázolása közötti kapcsolat vizsgálata ikonográfiai példák segítségével, Andrea Mantegna Az Erény diadala című festményén ábrázolt Erények és Bűnök elemzésével.