Kép és szöveg kapcsolata egy 14. századi kéziratban.: Az ELTE Egyetemi Könyvtár Codex Italicus 1 jelzetű kódex miniatúrái - Draskóczy, Eszter (Antikvitás & Reneszánsz, 2023)
Magyarországon, az ELTE Egyetemi Könyvtárban található az egyik legrégebbi illusztrált Dante-kódex, amely a Komédia szövegének nagy részét tartalmazza, északolasz, feltehetően venetói nyelvjárásban. A szöveghez korabeli minitúrák alkotnak képi kommentárt, amelyeket 1345 körül Velencében, Andrea Dandolo udvarában készített egy ismeretlen mester. Jelen tanulmány a kép és szöveg kapcsolatát vizsgálja a Codex Italicus 1 jelzetű kéziratban, kimutatva, hogy az illusztrátor mikor követi a kódexben olvasható Komédia-szöveget, a posztillátor utasításait vagy a hagyományos középkori ikonográfiát. A kódex Magyarországra kerülésével kapcsolatban egy új hipotézist sugalmaz, a magyarországi Anjou-udvar két tagjának észak-itáliai könyvvásárlásaira irányítva a figyelmet. Továbbá amellett érvel, hogy a kódex mestere azonos egy korabeli, jelenleg Padovában őrzött kézirat egyik miniátorával (Bartolomeo di San Concordio, Summa de Casibus conscientiae, Padovai Egyetemi Könyvtár, Ms. 618).