Petrarca Rómában - Lázár, István Dávid (Antikvitás & Reneszánsz, 2023)
Petrarca Rómába először csak 1337-ben, 33 éves korában jutott el, lelkében mégis mindig rómainak érezte magát, aminek műveiben többször is hangot adott. Római tartózkodásairól több alkalommal beszámolt barátainak írott leveleiben és egyéb írásaiban. Ezek közül az egyik legjelentősebb a Rerum familiarium libri 6. könyvének 2. levele, amely barátjához, Giovanni Colonnához szól, felidézve közös sétáikat az Örök Városban. A levél három jól elkülöníthető részből áll, amelyek csak lazán függenek össze egymással. A tanulmányban arra keresem a választ, hogy miért válogatta be Petrarca a kötetbe ezt a levelet; mi fűzi egybe a látszólag különböző tematikájú részeket; mitől igazi civis Romanus Petrarca.