Lana marina, avagy a kagylóselyem - Bránya, Krisztina (Antikvitás & Reneszánsz, 2023)
Az ókor textíliái között vannak olyan szövetek, ruhaanyagok, amelyekről szinte csak szépirodalmi leírások állnak rendelkezésünkre, ezek segítségével vonhatunk le következtetéseket használatukkal, előállításukkal kapcsolatban. Ezen ruhaanyagok esetében azonban még a pontos beazonosítás is gyakran akadályokba ütközik a textíliákra használt különböző elnevezések, valamint a fennmaradt régészeti evidencia elégtelensége miatt. Tanulmányomban szeretném bemutatni a lana marinát, vagyis a kagylóselymet, amely egy, az antikvitásban igen ritkának és drágának tartott anyagok sorából. Célom összefoglalni jellemzőit, elkészítési módját, történetét, az elnevezése körüli problémákat, továbbá ismertetni magyar vonatkozásait, valamint a kagylóselyem-készítés és a kagylóselyemmel kapcsolatos tudás felkutatására és megőrzésére 1998-ban alapult Sea silk projectet.