Diodórosz a szövetséges háborúról - Illés, Imre Áron (Antikvitás & Reneszánsz, 2022)
Az Athén és fellázadt szövetségesei között zajló ún. szövetséges háborúra vonatkozóan Diodórosz az egyetlen – bár rövid – összefüggő forrásunk a feliratok és a szónokok többnyire rövid utalásai mellett. E háború után a második athéni tengeri szövetség a jelentősebb flottával rendelkező államok kilépésével gyakorlatilag megszűnt – bár formálisan Kr. e. 338-ig még fennállt –, ez pedig jelentősen szűkítette Athén mozgásterét a háború idején Philippos uralma alatt erőre kapó Makedóniával szemben. Ráadásul e háború akadályozta meg Athént abban is, hogy határozottabban beleavatkozzon a harmadik szent háborúba, ami szintén Philipposz térnyerését segítette elő. A jelen dolgozat Diodórosz művének e szövetséges háborúra vonatkozó fejezeteit tartalmazza részletes magyarázatokkal.