Naldo Naldi, Peter Jänichen, Martin Schmeizel és Bél Mátyás - Monok, István (Antikvitás & Reneszánsz, 2022)
Hunyadi Mátyás király (1458–1490) könyvtárának, a Bibliotheca Corvinának legkorábbi, kortárs bemutatása Naldo Naldi (1436–1513) nevéhez fűződik (Epistola de laudibus Augustae Bibliothecae). Ennek szövege ugyanakkor csak a 18. században jelent meg először a Toruńban őrzött eredeti alapján. A kiadás a helyi protestáns iskola tanárának, Peter Jänichennek (1679–1738) a munkája, aki talán az erdélyi származású lipcsei tanár, Martin Schmeizel (1679–1747) kiadási tervét és annak meghiúsulását ismerve jelentette meg Naldi művét (1731). Közben a 18. század elején megszülető magyarországi tudományos szövegkiadás egyik atyja, Bél Mátyás (1684– 1749) is tervbe vette a Naldi-epistola kiadását: a Toruńban őrzött eredetit lemásoltatta (1730), majd összevetve a kiadott szöveggel jelentette meg a maga változatát (1737). A tanulmány e kiadások összefüggési lehetőségeit, az érintett tudósok elképzelhető kapcsolattörténetét járja körül.