Pázmány és a barátság - Bajáki, Rita (Antikvitás & Reneszánsz, 2022)
A dolgozat Pázmány életművében vizsgálja a (fele)barát/barátság szó jelentésárnyalatait, előfordulásának körülményeit, a fogalom használatát. Eszerint a felebarát lehet amicus et proximus, illetve proximus nocens, akikkel szemben a felebaráti szeretet mindannyiunkat kötelez függetlenül a másik szándékától, tetteitől, mert a felebaráti szeretet mindig az emberre, és nem annak cselekedeteire irányul. Ugyanakkor létezik a kölcsönösségen alapuló, jóakaró barátság, amelyben a tetteknek is jelentősége van, amikor felelősséggel tartoznak a felek egymás iránt. Pázmány ezen jóakaró barátságról szóló gondolatait gyűjtötte csokorba a dolgozat a Pázmány műveiben található és a témára vonatkozó szöveghelyek áttekintése alapján, amelyek elsősorban az áhítati műveiben fordulnak elő, a vitairatokban alig, és ott is csak véletlenszerűen.